Вијести, Свијет

ПУТИН: Нико не може окружити Русију, нити је оптуживати као Садама Хусеина

ПОРУЧИО ПОРОШЕНКУ ДА ИМА ПРИЛИКУ ДА ЗАУСТАВИ КАЗНЕНУ ОПЕРАЦИЈУ ПРОТИВ СВОГ НАРОДА ДОК НИЈЕ РУКЕ УМАЗАО КРВЉУ

  • Русија је по одбрамбеној способности један од лидера у свету. Зато што је нуклеарна сила и што је по квалитету свог нуклеарног оружја можда и на првом месту
  • Путин се посебно осврнуо на западне оптужбе да Русија шаље оружје и наоружане формације у Украјину. При том је нагласио: „А где су докази за то? Нека изнесу доказе, ако их имају! Цео свет је видео како је државни секретар САД у СБ УН показивао доказе да Ирак има оружје за масовно уништавање, машући том приликом неким прашком за веш. На крају је армија САД ушла у Ирак, обесила Садама Хусеина, а потом се испоставило да никаквих средстава за масовно уништавање Ирак није имао и нема
  • „Ми региструјемо покушаје САД да притиском на своје савезнике, користећи своју лидерску позицију у западној заједници, утичу на политику Русије. Међутим, политика Русије ће полазити искључиво из наших националних интереса” – истакао је Путин.
  • Француски новинари поставили и питање: чини ли му се да Американци желе да окруже и ослабе Русију? Путинов одговор је био: „Русија је по територији највећа земља у свету. Зато је Русију веома тешко оружити. Осим тога, свет се тако брзо мења да је то – чак и виртуелно – практично немогуће извести”

         РУСИЈА ће радити са новим украјинским властима јер поштује избор украјинског народа – рекао је Владимир Путин у интервјуу француској телевизији  TF1 и радио-станици Europe 1.

         Руски вођа је при том нагласио: „Петар Порошенко има прилику да заустави казнену операцију против свог народа јер у њега још нису руке умазане крвљу. Тамо се не води рат између држава. Порошенко има шансу да започне дијалог са својим грађанима на југоистоку земље”.

         Путин је указао да Русија признаје суверенитет Украјине, па подвукао: да поводом Крима није могла да поступи друкчије јер није могла да дозволи да њена историјска територија уђе у састав међународне алијансе у коју стреми да уђе Украјина.

         „Уколико Украјина уђе у НАТО – војна инфраструктура алијансе ће се сасвим примаћи границама Русије, а ми према томе не можемо да будемо индиферентни. Ми смо са ЕУ и Американцима водили мирни, искључиво дипломатски дијалог, али су они подржали антиуставни преврат у Украјини. Зато ми више нисмо имали никакве гаранције да Украјина сутра неће бити део НАТО”.

         Путин је француским новинарима рекао да модернизација руске армије није повезана са украјинском кризом:

         „Наш војни буџет се процентуално фактички не повећава. Заправо, можда се повећао за десети део процента. Ми желимо да копнене снаге и ратну флоту наоружамо на интелектуалној основи, истовремено повећавајући квалитет и смањујући количине. Иначе, амерички војни буџет је већи од свих војних буџета у свету заједно. Дакле: ко води агресивну политику?”

         Рекавши ово, руски лидер је додао: „Да, Русија је по одбрамбеној способности један од лидера у свету. Зато што је нуклеарна сила и што је по квалитету свог нуклеарног оружја можда и на првом месту у свету”.

         Путин се посебно осврнуо на западне оптужбе да Русија шаље оружје и наоружане формације у Украјину. При том је нагласио:

         „А где су докази за то? Нека изнесу доказе, ако их имају! Видели смо, цео свет је видео како је државни секретар САД у Савету безбедности УН показивао доказе да Ирак има оружје за масовно уништавање, машући том приликом неким прашком за веш. На крају је армија САД ушла у Ирак, обесила Садама Хусеина, а потом се испоставило да никаквих средстава за масовно уништавање Ирак није имао и нема. Дакле: говорити је једно, а имати доказе – нешто сасвим друго”.

         Упитан – лажу ли Американци? – председник РФ је узвратио да никаквих руских оружаних снага и никаквих инструктора на југоистоку нема, није било и неће бити.

         Путин је подвукао: да Русија нема намеру да се развија помоћу анектирања туђих територија нити да обнавља империју, али је за стварање економских савеза.

         „Ми, наравно, региструјемо покушаје администрације САД да притиском на своје савезнике, користећи своју лидерску позицију з западној заједници, утичу на политику Русије. Међутим, политика Русије ће полазити искључиво из наших националних интереса” – истакао је Путин.

 

Владимир Путин

Владимир Путин

Њему су француски новинари поставили и питање: чини ли му се да Американци желе да окруже и ослабе Русију?

„Русија је по територији највећа земља у свету. Зато је Русију веома тешко окружити. Осим тога, свет се тако брзо мења да је то – чак и виртуелно – практично немогуће извести”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *