Вијести, Свијет

ПУТИН: На Русији и САД лежи посебна одговорност за међународну безбедност

„МИ НА МАЂАРСКУ ГЛЕДАМО КАО НА ЈЕДНОГ ОД НАЈВАЖНИЈИХ ПОЛИТИЧКИХ И ТРГОВИНСКО-ЕКОНОМСКИХ ПАРТНЕРА РУСИЈЕ“

  • Након што је примио акредитиве новог амбасадора САД у Москви, Владимир Путин рекао: „Спремни смо за практичну сарадњу са америчким партнерима у најразличитијим областима – на принципима поштовања интереса друге стране, равноправности и немешања у унутрашње ствари“

        РУСИЈА и САД сносе посебну одговорност за међународну безбедност, изјавио је председник Русије Владимир Путин данас у Кремљу, где је примио акредитивна писма 15 нових амбасадора страних држава, између осталих, и акредитив шефа дипломатског представништва САД Џона Тефта.

        Место амбасадора Сједињених Држава у Русији било је упражњено од фебруара ове године, а шеф шеф руске државе је, обраћајући се дипломатама, истакао да је Русија заинтересована за развој сарадње, како са Истоком, тако и са Западом.

         „Наш стратешки задатак остаје непромењен – стварање, у перспективи, јединственог економског простора од Атлантика до Тихог океана“ – нагласио је Путин.

        Путин је рекао да је Русија спремна за сарадњу са САД у најразличитијим областима на принципима равноправности, поштовања интереса и немешања у унутрашње ствари.

         „Спремни смо за практичну сарадњу са америчким партнерима у најразличитијим областима – на принципима поштовања интереса друге стране, равноправности и немешања у унутрашње ствари“ – казао је руски председник.

        Владимир Путин је претходно изјавио да САД желе да подреде Русију својим интересима и на њен рачун реше своје проблеме.

         „Никада никоме у историји у односу на Русију то није успело и никоме неће успети“ – нагласио је руски лидер.

        На церемонији у Кремљу он је рекао да Русија и САД сносе посебну одговорност за безбедност и стабилност у свету.

         „Сматрамо да Русија и Сједињене Америчке Државе сносе посебну одговорност за међународну стабилност и безбедност, за борбу са глобалним изазовима и претњама“ – казао је он.

        Нови амбасадор САД – Џон Тефт – већ је радио у Москви.

        Он је у периоду 1996-1999. године био заменик начелника америчке дипломатске мисије у Русији. Такође, он је руководио америчким дипломатским представништвом у Украјини у време украјинске наранџасте револуције, као и у Грузији током њеног рата са Јужном Осетијом.

        Претходни амбасадор САД у РФ Мајкл Мекфол превремено је напустио ту функцију у фебруару ове године. По његовим речима, разлог је била предуга раздвојеност од породице.

        У периоду од готово пола године Сједињене Државе у Москви нико није представљао.

        Руски лидер је, иначе, посебно нагласио да Русија дели спремност Мађарске да две земље још активније сарађују и реализују нове крупне заједничке пројекте.

Владимир Путин

Владимир Путин

Имајући у виду и најаву Будимпеште да ће градњу Јужног тока започети 2015 и у јануару потписани уговор по којем ће Русија саградити два нова енергетска блока мађарске атомске централне „Пакш“, Путин је подвукао:

„Ми на Мађарску гледамо као на једног од најважнијих политичких и трговинско-економских партнера Русије“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *