Вијести, Свијет

Путин: Ми нисмо наоружали Сирију, а ви?

029832
Руски предсједник Владимир Путин каже да не види проблем у продаји наоружања Сирији, али је истакао и да ракетни систем С 300 није испоручен режиму у Дамаску.

Путин је навео и да се нада да цијела међународна заједница поштује споразум који забрањује наоружавање недржавних чинилаца. Путин је на самиту са лидерима ЕУ навео да Русија нема намјеру да „нарушава војну равнотежу у региону“ и да су сви договори о трговини наоружањем са Сиријом у складу са међународним правом.

„Што се тиче С 300, то је један од најбољих ракетних одбрамбених система на свијету. То је озбиљно оружје. Не желимо да војна равнотежа претегне на једну страну. Потписали смо тај уговор прије неколико година, али он још није реализован. Све наше испоруке су транспарентне и не нарушавају међународне законе“, прецизирао је Путин.

Он је истакао и да се нада да ће се УН и све земље чланице придржавати принципа које је предложила Британија, а то је да се наоружање може продавати само државама.

„Претпостављам да ће се све чланице УН придружити поштовању тих принципа, макар почевши од данас“, рекао је Путин. Подсјетимо, протекле неђеље земље ЕУ су постигле договор о продужењу санкција Сирији, али и о укидању ембарга на оружје побуњеницима, што је изазвало бројне реакције и указало на подијељеност међу лидерима ЕУ. Иако се очекује да нико неће слати било какво оружје прије мировне конференције у Женеви, из Москве је одмах стигла поновљена информација о договору о испоруци С 300.

Упркос противљењу Запада и критикама могуће испоруке тог система, Москва ниједног тренутка не одустаје од става да би С 300 послужио за стабилизацију ситуације у Сирији и „умиривање“ оних који желе да конфликт додатно ескалира, наводећи да „побуњеници ионако немају авионе“.

„Још једном понављам да су било какви покушаји да се утиче на ситуацију у Сирији путем директне стране војне интервенције осуђени на неуспјех“, предочио је Путин.

Руски предсједник је, коментаришући најављену мировну конференцију о Сирији у Женеви, подвукао да „мировном процесу не доприносе понашање појединих лидера побуњеника и њихово одбијање да сједну за сто, као ни чињеница да опозиција у Сирији није уједињена“.

„На тој конференцији сигурно неће недостајати појединци као што је онај милитантни вођа који се на снимку види како једе делове тијела убијеног сиријског војника“, рекао је Путин, преноси „Раша тудеј“.

Он је истакао да је постигнут договор Русије и САД о конференцији и да је руска страна испунила оно што је преузела на себе – да убиједи Асадов режим да пошаље представнике у Женеву.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *