Вијести, Свијет

Путин крајње забринут због рата у Донбасу и тражи прекид борби

АНОНИМНИ ПРЕДСТАВНИК КРЕМЉА ПОДРЖАО „ТВРДИ ТОН“ ЗВАНИЧНИХ ПРЕДСТАВНИКА ДНР И ЛНР

  • Председник Доњецке Републике, Александар ЗАХАРЧЕНКО: „Ако Порошенко мисли да нам је његова армија конкуренција – нека погледа којом брзином смо заузели Угљегорск. Украјина је у борбу увела необучене резервисте који ни оружје у рукама не умеју да држе, а нас држе и умеће ратовања и сила духа. Ово је наша земља, ми смо овде живели и овде ћемо живети и даље. Зато поново позивам украјински народ да одустане од непотребног  рата“
  • Преговарач ЛНР, Владислав ДЕЈНЕГО претходно поручио Порошенку да указ којим је бившег председника Украјине Леонида Кучму поставио за свог преговарача са Донбасом није довољан јер Кучми није дао овлашћења да доноси одлуке у име Украјине

        ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин изразио је крајњу забринутост због ситуације у Донбасу и позвао сукобљене стране да прекину борбена дејства.

        Овако је портпарол шефа руске државе Дмитриј Песков прокоментарисао, на молбу агенције ТАСС, ситуацију насталу у светлу неуспеха преговора у Минску.

         „Председник је крајње забринут због развоја ситуације у Донбасу у светлу непрекидних борби и позива све сукобљене стране да хитно прекину борбе и све облике насиља“ – казао је Песков.

        Други представник администрације председника РФ, који је захтевао да остане анониман, подржао је тврд став представника Новоросије на преговорима у Минску, као и њихове данашње изјаве.

         „У светлу свега што се догађа, у светлу великих борбених дејстава, тешко је не сложити се с њиховом логиком, њихов тврд став је апсолутно разумљив“ – истакао је саговорник ТАСС-а.

        Он је напоменуо да на преговорима учествује амбасадор РФ у Украјини Михаил Зурабов, који је уложио пуно труда да наговори представнике Новоросије да наставе преговоре.

         „Међутим, у постојећој ситуацији сваки потенцијал за остварење утицаја има своје границе“ – нагласио је он.

        Покушај Контакт групе за Украјину 31. јануара да постигне договор о примирју завршених је без видљивих резултата.

        Након преговора у Минску, који су трајали више од три сата, њихови учесници су разишли, не најавивши чек ни могућност нових контаката.

        Касније су стране оптуживале једна другу за постављање ултиматума.

         „Они су поставили ултимативне захтеве. Хтели су да нас заплаше. Покушали су да инсценирају да Кијев саботира преговоре и рад Контакт групе“ – написао је на својој Фејсбук страници заменик шефа администрације председника Украјине Валериј Чалиј.

Александар Захарченко, Михаил Зурабов, Леонид Кучма, Игор Плотницкиј и Хајди Таглиавини у Минску

Александар Захарченко, Михаил Зурабов, Леонид Кучма, Игор Плотницкиј и Хајди Таглиавини у Минску

„Нажалост, мировни процес је у опасности“ – резимирао је Чалиј.

С друге стране, овлашћени представник ДНР Денис Пушиљин објаснио је да су током преговора представници ДНР и ЛНР изложили своје виђење ситуације, а да је украјинска страна предложила своју варијанту.

„Ми је тренутно проучавамо, али настављамо да инсистирамо на ономе што је најважније – треба зауставити убијање цивилног становништва. Зауставити гранатирање“ – казао је он.

По речима овлашћеног представника ЛНР Владислава Дејнега, „Украјина на све начине одуговлачи са решавањем овог питања, налази све могуће изговоре“.

„Те им се не свиђа ниво представника на преговорима, те им се не свиђа линија са које треба повући тешко наоружање – наставио је он он.

– По мом мишљењу, оно треба да се повуче са линије додира сукобљених страна, где год да се она данас налази, а затим сести за преговарачки сто.

Али, гранатирање треба прекинути што је могуће пре“.

„Ми смо спремни за дијалог, али не и за ултиматум“ – додао је Пушиљин.

Данас поподне је председник Доњецке Републике, Александар Захарченко, поручио Кијеву да не рачуна на војну надмоћ:

„Ако Порошенко мисли да нам је његова армија конкуренција – нека погледа којом брзином смо заузели Угљегорск. Украјина је у борбу увела необучене резервисте који ни оружје у рукама не умеју да држе, а нас држе и умеће ратовања и сила духа. Ово је наша земља, ми смо овде живели и овде ћемо живети и даље. Зато поново позивам украјински народ да одустане од непотребног рата“.

Захарченко је, иначе, са председником Луганске Републике, Игором Плотњицким, претходно оценио да Кијев и Порошенко воде неискрене преговоре и да је то довело до трагедије код Волновахе и украјинских напада на градове Донбаса.

Поручили су Порошенку да одговорност за наставак рата лежи на Порошенку и оценили: „Он не уме да ратује са нашом армијом. Он ратује са мирним људима“.

После заједничког наступа Захарченка и Плотњицког, огласио се поново преговарач ЛНР, Владислав Дејнего, и поручио Порошенку да његов указ којим је бившег председника Украјине Леонида Кучму поставио за свог преговарача са Донбасом није довољан јер Кучми није дао овлашћења да доноси одлуке у име Украјине.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *