Вијести, Свијет

ПУТИН: Кијев о прекиду ватре нека преговара са Доњецком и Луганском, а не са Русијом

РУСКИ ЛИДЕР ЗА СВОЈ ДВОЧАСОВНИ РАЗГОВОР СА ПОРОШЕНКОМ РЕКАО: „СВЕ ОЦЕЊУЈЕМ КАО ПОЗИТИВНО”

  • Русија може само помоћи да се створи атмосфера поверења током могућег и, по мом мишљењу, крајње неопходног преговарачког процеса. Управо о томе смо и разговарали – нагласио је Владимир Путин
  • Русија, ЕУ и Украјина су постигле договор – открио је Путин – да покушају да нађу решења која би отклонила забринутости Москве поводом споразума Кијева и Брисела о асоцијацији. Па упозорио: „Уколико таква решења не буду нађена, Русија ће морати да предузме заштитне мере”
  • Путин је прокоментарисао и инцидент са припадницима руских десантних јединица приведеним у Украјини: „Још нисам добио извештај Министарства одбране. Али, колико знам ти војници су патролирали границу и могу су се случајно наћи на украјинској територији”

        

РУСКИ вођа Владимир Путин позитивно је оценио свој двочасовни разговор са Петром Порошенком.

         При том је био индикативно кратак: „Све оцењујем као позитивно”.

         Обративши се новинарима у Минску, открио је да са украјинским председником није разговарао о прекиду ватре у Украјини.

         „Нисмо имали садржински разговор на ту тему. Русија не може преговарати о било каквим условима прекида ватре, то може бити само договор Кијева са Доњецком и Луганском. То није ствар Русије. То је унутрашња ствар Украјине.”

         Путин је овоме придодао: „Ми том можемо само доприносити, помоћи да се створи атмосфера поверења током могућег и, по мом мишљењу, крајње неопходног преговарачког процеса. Управо о томе смо и разговарали”.

         Договорили смо се – истакао је – о сарадњи Москве и Кијева поводом хуманитарне помоћи коју ће Русија поново упутити сзановницима истока Украјине.

         „Ми сматрамо, а и председник Порошенко, да је неопходно обновити наш дијалог о енергетици, укључујући и проблем гаса. Тај проблем је сада у слепој улици, али је о њему ипак потребно разговарати” – подвукао је председник Русије.

         Истовремено је оценио да контактна група за Украјину мора што пре обновити рад и да њено деловање буде пренето у Минск.

         Русија, ЕУ и Украјина су постигле договор – рекао је Путин – да покушају да нађу решења која би отклонила забринутости Москве поводом споразума Кијева и Брисела о асоцијацији.

         „Уколико таква решења не буду нађена, Русија ће морати да предузме заштитне мере” – саопштио је Путин у Минску и указао да између Украјине и његове земље остаје „много отворених питања за чије решавање је заинтересована и ЕУ”.

         Руски вођа није крио да је са украјинским колегом разговарао о целом спектру руско-украјинских односа, укључујући „ситуацију на југоистоку, неопходност прекида крвопролића и политичког регулисања целог комплекса проблема”.

         Путин је прокоментарисао и инцидент са припадницима руских десантних јединица приведеним у Украјини.

         Рекао је: „Још нисам добио извештај Министарства одбране. Али, колико знам ти војници су патролирали границу и могу су се случајно наћи на украјинској територији”.

         У наставку је подсетио: да на територију Русије није прелазило по пет-десет украјинских војника, него – десетине.

ШЕФ кијевског режима Петар Порошенко назвао је преговоре у Минску „сложеним и тешким”.

Агенција Ројтерс је јавила да се он са Владимиром Путином договорио о отпочињању консултација између пограничних служби две земље.

Обећао је да ће план прекида ватре на југоистоку припремити што је могуће пре.

КОМЕСАРКА ЕУ за спољну политику и безбедност, Кетрин Ештон, по завршетку сусрета у Минску изјавила је:

„Предложила сам да отпочну преговори о прекиду ватре на истоку Украјине, успостављању пуне контроле над границом Украјине и доставкама хуманитарне помоћи у складу са међународним нормама”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *