Вијести, Свијет

Путин изразио саучешће породици и пријатељима Андреја Стењина

Председник Русије Владимир Путин изразио је саучешће породици и пријатељима фоторепортера МИА „Росија севодња“ Андреја Стењина, који је погинуо у Украјини.

Према подацима истраге, Стењин је погинуо Украјини, на службеном путу, док се аутопутем Сњежноје-Дмитровка кретао у колони избеглица.

Председник РФ Владимир Путин / © Фото: РИА Новости/Aleksey Nikolskyi

Председник РФ Владимир Путин / © Фото: РИА Новости/Aleksey Nikolskyi

***

Министарство спољних послова Руске Федерације прокоментарисало је вест о убиству фоторепортера агенције МИА „Росија севодња“ Андреја Стењина. У ресору је изражено сауочешће Андрејевој породици и пријатељима.

„Захтевамо од Кијева темељну и непристрасну истрагу убиства Андреја Стењина и сурово кажњавање криваца. У року од неколико месеци Русија је изгубила у Украјини четворо новинара, ситуација је без преседана, чак у поређењу са другим крвавим оружаним сукобима последњих година“, наглашено је у министарству спољних послова.

Хајка на новинаре у Украјини, посебно руске, спроводи се циљано, рекла је заменица директора Одељења за информисање и медије Марија Захарова, коментаришући убиство фоторепортера агенције МИА“Росија севодња“ Андреја Стењина.

„Стењинове убице су нељуди. Нељуди су и они, који не желе да примете да се у Украјини циљано спроводи прогон новинара, а посебно руских. Али то је уобичајено понашање просечне руке хунте и њених твораца“, саопштила је на свом Фејсбук профилу Захарова.

***
Украјински посредници су предлагали МИА „Росија Севодња“ преговоре поводом размене фоторепортера агенције Андреја Стењина, који је нестао на истоку Украјине, стављајући на знање да је он жив. То је саопштио генерални директор МИА „Росија Севодња“ Дмитриј Кисељов.

У среду је саопштено да је Стењин погинуо.

Кисељов је подсетио да је 12. августа саветник шефа МУП Украјине Антон Герашченко изјавио да је украјинска обавештајна служба ухапсила фоторепортера и да је он осумњичен за „помагање терористима“. Он је касније то демантовао, упркос снимку.

Стењин је нестао 05. августа.

***

Фоторепортер агенције МИА „Росија севодња“ Андреј Стењин погинуо је у нападу украјинске војске на устанике и избеглице, саопштио је у среду званични представник Истражног комитета РФ Владимир Маркин.

„Андреј Стењин се 6. августа увече кретао у колони избеглица аутопутом Сњежоје-Дмитровка. Колону су обезбеђивали шесторица устаника. Северозападно од места Дмитровка украјинска војска, највероватније 79. аеромобилна бригада, отворила је из БМП-2 и тенка ватру на колону“, изјавио је Маркин.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *