Вијести, Свијет

Путин има рејтинг и за нову председничку кандидатуру

0054

РУСИМА код Владимира Путина импонује, пре свега, велико политичко искуство. Готово пола учесника новог истраживања Сверуског центра за проучавање јавног мњења (ВЦИОМ) изабрало је ту Путинову особину као најпривлачнију.

Код трећине грађана Русије њихов председник изазива поштовање, а сваки пети сматра да је он правичан, објавио је московски лист „Известија“.

Степен одобравања потеза Владимира Путина практично је без промена последњих месеци, нешто изнад 60%. Према резултатима октобарске анкете ВЦИОМ-а, тренутно шефа руске државе подржава 62% грађана Русије.

За најпривлачнију Путинову особину они сматрају његово политичко искуство (47%), енергичност и одлучност (33%), далековидост (22%). Међутим, док су оцене искуства и политичке проницљивости руског лидера већ неколико година прилично стабилне, неки се постепено разочаравају у његову одлучност. Током председничких избора 2012, у енергичност и одлучност председника веровало је 41% испитаника.

Смањио се и број оних који у првој личности државе виде потенцијал да обезбеди стабилност у држави (22% у односу на 27%), оних који га сматрају правим лидером способним да поведе људе (18% у односу на 27%) и успостави ред у земљи (17% у односу на 22%).

Најнепопуларније код Путина је његова политика према Чеченији – у потпуности је подржава само 6% испитаника.

Од личних квалитета који се најпре везују за руског лидера, на првом месту је правичност (21% испитаника). А на четвртом – искреност и поштење (по 18%). Друго и треће место заузели су ауторитет (20%) и управљачко искуство (19%).

Шеф државе код Руса изазива поштовање (36%), наду (26%) и поверење (19%).

У последњих пола године неколико пута је порастао број оних који верују у његову способност да испуни предизборна обећања. Док је у априлу само 21% испитаника у анкети ВЦИОМ-а сматрало да Путин може да реализује већину својих обећања – сад је тај број 32%. Број оних који сматрају да ће бити у стању да испуни само мали део обећаног смањио се са 61 на 46%. А 17% сматра да председник није у стању да спроведе своја обећања у дело (у априлу – 11%).

Генерални директор ВЦИОМ-а Валериј Фјодоров везује стабилност нивоа одобравања председникових потеза за стабилизацију унутарполитичке ситуације у земљи.

– Не може се рећи да је рејтинг председника потпуно статичан јер реагује на велике политичке догађаје и процесе. Он се смањивао у време кризе из 2008, демонстрација из 2011. Међутим, негде од јесени прошле године рејтинг је стабилан. Од нових података бих истакао да су грађани позитивније оценили испуњење предизборних обећања. Пре само годину дана нису били тако оптимистични. Очигледно је да је власт реаговала на захтеве људи, схватила је да се не може обећати, па заборавити. Људима се то свиђа – истиче овај социолог. Смањење појединих показатеља од марта 2012. Фјодоров везује за председничку предизборну кампању.

Тад је ниво мобилизације подршке био максималан, а од тад се догодио природни губитак бодова по одређеним позицијама.

Друго тумачење има политиколог Станислав Белковски. По његовом мишљењу, у Путина су се у последње време разочарали они који су у њему видели ауторитарног лидера. Међу поборницима ауторитаризма, сматра Белковски, Путин је почео да губи позиције.

Међутим, ту тачку гледишта не деле други експерти. Декан факултета за социологију и политикологију Финансијског универзитета при Влади РФ Александар Шатилов слаже се с руководиоцем ВЦИОМ-а. – Смањење неких показатеља умногоме је резултат немогућности председника да се бави личним PR-ом као у време изборне кампање. Осим тога, сваки политичар губи рејтинг услед засићивања грађана влашћу – истакао је он.

Ипак, стабилност рејтинга показује да Владимир Путин, уколико то буде желео, може поново да се кандидује за председника, јер нема реалну алтернативу, сматра Шатилов.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *