Вијести, Свијет

Путин и СБ Русије забринути због тешке хуманитарне ситуације на југоистоку Украјине

БРОЈ ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИХ ПОРАСТАО У ПОСЛЕДЊА ДВА МЕСЕЦА СА 275.489 НА 466.829

         СИТУАЦИЈА на југоистоку Украјине, конкретно, тешка хуманитарна ситуација у Доњецку и Луганску, разматрана је данас на састанку председника РФ Владимира Путина и сталних чланова савета безбедности Руске Федерације, изјавио је портпарол шефа руске државе Дмитриј Песков.

         „Детаљно је размотрена ситуација на југоистоку Украјине у контексту последњих напора на њеном решавању” – рекао је је он.

         „Учесници састанка изразили су крајњу забринутост због трајуће иззетне напетости хуманитарне ситуације у Луганској и Доњецкој области” – нагласио је Песков.

         Крајем новембра УН су објавиле извештај у којем се наводи да је услед конфликта на истоку Украјине од средине априла ове године погинуло 4.317 људи, а 9.921 је рањено.

         Број интерно расељених лица нагло је порастао у последња два месеца (у односу на датум објављивања извештаја): са 275.489  на 466.829 људи.

         Крајем новембра Канцеларија УН за хуманитарна питања саопштила је да је у зони борбених дејстава на истоку Украјине остало око 5,2 милиона људи.

         У зони конфликта је затворено најмање 20 такозваних градова-предузећа, што ће се негативно одразити на обнову региона и повратак избеглица.

Путин и СБ Русије забринути због тешке хуманитарне ситуације на југоистоку Украјине

Путин и СБ Русије забринути због тешке хуманитарне ситуације на југоистоку Украјине

Одлуком државног врха Русије југоистоку Украјине се редовно доставља хуманитарна помоћ.

Дана 12. децембра девети конвој доставио је у Луганск и Доњецк нову партију хуманитарне помоћи.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *