Вијести, Свијет

Путин: ЕУ врши притисак на Украјину и провоцира у њој масовне протесте

1519

РУСКИ председник Владимир Путин оценио је – после заседања Савета за руско-турску сарадњу – да су реакције из Брисела на одлуку Кијева да застане са приближавањем ЕУ у функцији вршења притиска на Украјину и уцењивања њеног државног врха.

„Када смо чули за одлуку Кијева да застане са потписивањем споразума са ЕУ јер жели да све још једном израчуна и одвагне, а ја сам за њу сазнао тек јуче, уследиле су реакције наших европских партнера. Имали смо прилику да чујемо њихове претње Украјини које су ишле све до подстицања масовних протестних акција. А то и јесте притисак. То и јесте уцена“ – нагласио је Путин.

Ово је био осврт руског лидера – поред осталих – и на јучерашњу изјаву шефа шведске дипломатије Карла Билта који је рекао да се Кијев „неочекивано пресавио пред Кремљом“ из којег „очигледно долази политика бруталног притиска“.

Путин му није остао дужан. Једном од твораца „Источног партнерства“ јавно је поручио: да су изјаве о наводно аргресивној политици Русије према Украјини и уценама на њен рачун – „недобронамерне и елементарна глупост“.

Шеф руске државе истовремено је оценио да ће однос Брисела према иницијативи Кијева да се одрже тројни преговори (Украјина-ЕУ-Русија) бити „тест и лакмус-папир за Европу“.

„Такви преговори ће показати да ли су наши европски пријатељи спремни да преговарају на равноправној основи или код њих такве спремности нема“ – оценио је Путин и нагласио да створену ситуацију не треба политизовати.

Својеврсни лакмус-папир су и реакције водећих британских медија, а њихова процена гласи: одустајање Украјине од придруживања ЕУ је „нова спољнополтичка победа руског председника Путина“.

Британци истовремено указују: да је и Јерменија у септембру одустала од приближавања ЕУ и прикључила се Евроазијској царинској унији Русије, Белорусије и Казахстана, па споразум о стабилизацији и асоцијацији 29. Новебра у Виљнусу планирају да потпишу само Грузија и Молдавија.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *