Вијести, Свијет

Путин даје знак за почетак градње гасовода „Снага Сибира“

Владимир Путин стигао је у Јакутс, где ће присуствовати церемонији у част почетка градње новог магистралног гасовода Снага Сибира. У понедељак ће бити заварене прве цеви, а почетна деоница биће комплетно завршена до 2018. године. Гасовод ће спојити Чајадинско налазиште са Благовешченском.

Укупна дужина трасе износиће око 4000 километара, у изградњи ће бити ангажовано око 12000 људи, а коштаће 25 милијарди долара. Целокупан пројекат испоруке гаса у Кину, укључујући разраду налазишта вредан је 55 милијарди долара инвестиција.

Путин даје знак за почетак градње гасовода „Снага Сибира“ / © Фото: РИА Новости/Алеxеи Друзхинин

Путин даје знак за почетак градње гасовода „Снага Сибира“ / © Фото: РИА Новости/Алеxеи Друзхинин

Извор: Глас Русије

Кина и Русија почињу изградњу гасовода „Снага Сибира“

Кина и Русија у недељу су почеле изградњу новог гасовода, који је руска страна назвала „Снага Сибира“. Синоћној свечаности у Јакутску присуствовао је потпредседник кинеске владе Џанг Гаоли, који је у тај град долетео из Москве.

Његово присуство говори о значају који кинеска влада придаје свеобухватном стратешком партнерству са Русијом и вољи да се прошири билатерална сарадња у ширим областима и на вишим нивоима.

Заваривање цеви новог гасовода почиње у понедељак. У складу са уговором, чијем су потписивању маја ове године у Шангају присуствовали руски и кинески председници, Владимир Путин и Си Ђинпинг, кроз овај гасовод у Кину ће током тридесет година, почевши од 2018. године, бити испоручивано 38 милијарди кубних метара гаса годишње.

Председник компаније „Гаспром“, Алексеј Милер, у суботу је изјавио да је поменути уговор тек почетак билатералне сарадње на пољу испорука природног гаса.

Он је додао да руска страна ради на имплементацији консензуса који су постигли председници Путин и Си Ђинпинг, тада ће без сумње бити изграђена и планирана западна траса гасовода ка Кини.

Припремио:Бранко Жујовић
Извор: Међународни кинески радио

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *