Вијести, Свијет

ПУТИН: Чим Русија постане моћнија – ситуација у свету се искомпликује

СТУДЕНТИМА У АРХАНГЕЛСКУ РЕКАО ДА СЕ НИ ЈЕДНА ЗЕМЉА У СВЕТУ НЕЋЕ ДОБРОВОЉНО ОДРЕЋИ ЕНЕРГЕТСКЕ САРАДЊЕ СА РУСИЈОМ

  • Руски лидер оценио да у свету постоји колосалан интерес за руске арктичке резерве нафте и гаса и истакао: Тај интерес је општепланетарни. Могу да без претеривања каже да је цело човечанство напросто принуђено да рачуна са тим нашим резервама
  • ЛАВРОВ (поводом Јужног тока): Неке земље, које се никако не могу осумњичити да су заинтересоване за јачање односа између Русије и ЕУ, желе да подрију енергетски дијалог Москве и Брисела
  • Подсетивши да се недавно из Брисела чуло да ће преговори о Јужном току бити замрзнути док Русија не призна власт у Кијеву, руски министар је указао: У  целини гледано, мене не чуде оцене ЕУ. Брисел се руководи жељом да казни, да се свети, а не да обезбеди легитимне интересе својих чланова

         НИКО у свету неће се добровољно одрећи енергетске сарадње са Русијом – рекао је Владимир Путин студентима Арктичког универзитета у Архангелску.

         Одговарајући на једно од питања својих домаћина, руски лидер је нагласио:

         „Ситуација у свету је увек сложена. Када је бивала спокојна? Ваљда онда када су нама хуманитарну поћ слали. А чим Русија постане моћнија – због нечега се ситуација у свету одмах искомпликује. Упркос томе, ми смо увек за сарадњу. Са нама ће такође сарађивати. Чак веома активно – ја у том уопште не сумњам”.

         Председник Руске Федерације је посебно указао да у свету постоји колосалан интерес за руске арктичке резерве нафте и гаса и истакао: „Тај интерес је општепланетарни. Могу да без претеривања каже да је цело човечанство напросто принуђено да рачуна са тим нашим резервама јер су то светске резерве. Ми ћемо на томе радити заједно. Ни никога на одгурујемо већ активно сарађујемо”.

         Као што се види, Путин се није непосредно укључио у спор са ЕУ око Јужног тока, али је и на овај начин упозорио на главно: да нико у свету неће моћи да се одрекне руских енергената и да ни Бугарска није направила паузу у градњи Јужног тока добровољно.

        

Владимир Путин студентима Арктичког универзитета у Архангелску

Владимир Путин студентима Арктичког универзитета у Архангелску

Зато се у „тучу” укључио Сергеј Лавров. Шеф руске дипломатије је, после разговора са финским колегом Еркијем Туомиоеијем оценио:

„Неке земље, које се никако не могу осумњичити да су заинтересоване за јачање односа између Русије и ЕУ, желе да подрију енергетски дијалог Москве и Брисела. Међутим, достигнућа у том дијалогу већ постоје, укључујући и гасовод Северни ток”.

Подсетивши да се недавно из Брисела чуло да ће преговори о Јужном току бити замрзнути док Русија не призна власт у Кијеву, руски министар је поставио питање: „Да ли је то конструктивно?”

Лавров је у наставку рекао: „У целини гледано, мене не чуде оцене ЕУ. Брисел се руководи жељом да казни, да се свети, а не да обезбеди легитимне интересе својих чланова. Политика ЕУ према Русији, коју, верујем, нико од озбиљних политичара неће назвати конструктивном, показала се задуго до избијања украјинске кризе”.

Много година већ радимо на споразуму Русија-ЕУ, а Брисел све избегава да тај посао завршимо. Тражи од Русије једностране уступке. И још: договарамо се о једном и – ћим се договоримо, они почињу да траже још, још и још. Све у свему, закључио је Лавров, то није конструктивно, а ни поштено.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *