Свијет

Прва група руских авиона напустила базу у Сириjи

Министарство одбране Русије саопштило је да је прва група руских војних авиона данас напустила руску ваздухопловну базу у Сирији, укључујући непрецизиран број авиона су-34, јавио је АП.

МОСКВА – Министарство одбране Русије саопштило је да је прва група руских војних авиона данас напустила руску ваздухопловну базу у Сирији, укључујући непрецизиран број авиона су-34, јавио је АП.

Руска државна телевизија објавила је раније данас данас снимке на којима се види особље у руској бази у Сирији како утоварује војну опрему у транспортне авионе за повратак у Русију, пренео је Ројтерс.

Снимке је објавила ТВ станица Русија 24, а на њима се види особље у бази Хмеимим у покрајини Латакија како уноси опрему у авионе типа „Иљушин ИЛ-76“.

Претходно је руско министарство одбране саопштило да је Русија започела повлачење своје војне опреме из Сирије.

„Техничко особље војне базе започело је припремање авиона за лет до матичних база у Руској федерацији“, наведено је у саопштењу Министарства одбране.

Руски председник Владимир Путин наложио је јуче почетак повлачења већег дела руских снага из Сирије, саопштивши да је војна интервенција углавном постигла своје циљеве.

На састанку са министрима одбране и спољних послова у Кремљу, Путин је прецизирао да повлачење треба да почне од данас.

Он је такође истакао да Русија треба да интензивира улогу у мировном процесу како би се окончао сукоб у Сирији.

СБ УН и Иран поздрављају повлачење Русије из Сирије

Савет безбедности Уједињених нација поздравио је одлуку Русије да почне са повлачењем снага из Сирије као позитиван корак, док је ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф оценио одлуку Москве као позитиван знак кад је реч о одржавању примирја у Сирији.

СБ УН расправљао је јуче о изненадној објави Русије на састанку иза затворених врата, на којем је изасланик светске организације Стафан де Мистура поднео члановима тог тела извештај о новој рунди мировних преговора која је почела у Женеви.

„Одлука коју је руски председник данас објавио је позитиван корак“, рекао је амбасадор Анголе Исмаел Гаспар Мартинс, чија земља овог месеца председава СБ УН, преноси АфП.

Мартинс је додао да амбасадори СБ УН схватају да ће се руске снаге из Сирије повлачити „полако, али сгурно“ и да ће интензитет ваздушних удара за то време бити смањен.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин изјавио је после састанка да су сви елементи сиријског мировног процеса коначно на месту, укључујући престанак непријатељстава, достављање хуманитарне помоћи и преговоре.

Он је додао да су неки чланови СБ УН схватили да руска одлука о повлачењу показује дубоку посвећеност Москве политичком процесу у циљу окончања рата у Сирији.

Прва група руских авиона напустила базу у Сириjи

Прва група руских авиона напустила базу у Сириjи

Чуркин је уочи састанка рекао да ће одлука Русије помоћи напоре Москве за постизање политичког решења кризе, истакавши да су руске снаге биле веома ефикасне у Сирији, уз напомену да ће се руско војно присуство тамо наставити те да ће претежно бити усмерено на одржавање примирја.

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф рекао је данас да одлуку Русије о почетку повлачењу из Сирије треба видети као позитиван знак за примирје, преноси АфП.

Он је, говорећи у Канбери после састанка са аустралијском колегиницом Џули Бишоп, подвукао став Ирана о потреби за примирјем и политичким решењем у Сирији.

„Чињеница да се полупримирје одржава у Сирији је добра вест, нешто чему тежимо најмање две и по до три године“, истакао је он.

Према његовим речима, објава Русије да повлачи део својих снага показује да Москва у овом тренутку не види потребу за пробегавањем сили у одржавању прекида ватре.

„То би само по себи требало да буде позитиван знак. Сада треба да сачекамо и видимо шта ће бити“, закључио је шеф иранске дипломатије.

Руски председник Владимир Путин саопштио је јуче да ће Русија почети са повлачењем већег дела својих снага из Сирије почев од данас, објаснивши да су његове снаге постигле своје војне циљеве и изразивши наду да ће мировни преговори донети решење за петогодишњи рат.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара