Вијести, Свијет

Протест у Москви за особађање политичких затвореника

033829

У Москви је око 5000 до 7000 људи учествовало у протестој шетњи опозиције чији је главни захтјев био да се ослободе сви политички затвореници.

Демонстранти су носили фотографије осумњичених и осуђених за нередне на протесту опозиције на Блатном тргу 6. маја 2012. године, као и фотографије осуђеног олигарха Михаила Ходорковског, чланице панк групе Пуси рајот Марије Аљохине.

У протестној шетњи учествовали су представници либералних партија Јаблоко, затим РПР Парнас Владимир Рижков, Борис Немцов и Иља Јашин, активисти Лијевог фронта чији се лидер Сергеј Удаљцов налази у кућном притвору више од пола године, као и еколози и анархисти.

Борис Немцов, лидер партије РПР Парнас, изјавио је да се нада да ће руска Дума ускоро расправљати о закону који је припремила опозиција и којим се предлаже амнестија политичких затвореника, преноси Комерсант на свом сајту.

Протестна шетња од Пушкиновог трга до проспекта Сахарова прошла је без иницидената и нико од учесника није приведен нити ухапшен, јављају руски медији.

Према процјенама полиције у шетњи је учествовало око 4 500 људи док организатори саопшавају да је окупљних било око 7000.

Организатори су од града добили дозволу за овај протест а прес служба московске полиције саопштила је да је на одржавању реда било ангажовано око 3000 припадника полиције, унутрашње војске и добровољаца, преносе руске агенције.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *