Вијести, Свијет

Притискају Атину да призна Косово

Srpsko-grcki-protest

Из Вашингтона и Брисела јачају притисци на пет чланица Европске уније, које нису признале Косово и Метохију, да промене свој став, а последњих недеља посебно су на удару Грчка и Румунија.

Због тога је Београд активирао све политичке и дипломатске механизме како би зауставио талас нових признавања Приштине, који би извесно уследио уколико би поклекла било која земља „петорке“.

То је потврдио и премијер Ивица Дачић, који је прошле недеље био у службеној посети Атини са једним од главних циљева да грчке пријатеље убеди да остану доследни у својој политици према КиМ:

– Премијеру Самарасу пренео сам да је од изузетне важности да Грчка не промени став о непризнавању независности КиМ, јер то може бити преседан за промену позиције и других земаља.

Према нашим сазнањима, званична Атина већ је послала сигнале да њихова „линија одбране“ више није тако чврста, и то не само због економске зависности од водећих држава ЕУ, а које су и промотери косовске независности. Грчка не гледа благонаклоно ни на јачање односа Србије са Македонијом, коју не признаје.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже, за „Новости“, да су тренутно најчвршће позиције Шпаније и Кипра, које успешно одолевају притисцима.

Предраг Симић, професор међународног права, објашњава да су Букурешт и Атина тренутно „најпогоднији“ за притиске, због економских тешкоћа које имају:

– Бриселским споразумом умногоме се променила реалност на терену и многе земље које нису признале Косово питају се да ли имају више штете или користи уколико наставе да бране српске интересе, јаче од саме Србије.

ИЗ АМБАСАДА ЗЕМАЉА ЕУ КОЈЕ НИСУ ПРИЗНАЛЕ КОСОВО:

ШПАНИЈА

– Принципијелна позиција Шпаније је да не признаје независност Косова неће се мењати. И наш шеф дипломатије Магало нагласио је да нећемо признати Косово све док Србија то не прихвати – каже амбасадор Шпаније Артуро Лаклаустра Белтран.

СЛОВАЧКА

– Позиција Словачке, која не признаје независност Косова, није се променила. То је, уосталом, још једном потврђено током недавних сусрета словачких и српских званичника – поручују из Амбасаде Словачке у Београду.

РУМУНИЈА

– Букурешт није променио своју политику према независности Косова, коју не признајемо. Подсећамо да је овог пролећа у нашем парламенту дискутовано о овом питању, али не постоји рок у коме скупштина треба да се поново изјасни, да ли остаје при истом ставу или га мења.

(Вечерње новости)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *