Вијести, Свијет

Пријети опасност од повратника из Сирије

Сарајево – Већи број држављана БиХ у посљедњих шест мјесеци отпутовао је у Сирију, а при повратку у БиХ од њих пријети реална опасност од извршења терористичког чина.

Навело је то Тужилаштво БиХ у информацији коју је 19. маја упутило посланицима и делегатима у Парламент БиХ и додало да повратници из Сирије представљају опасност и због евентуалног врбовања других лица за извршење неког терористичког чина.

– Тренутна ситуација у вези са одласцима у Сирију је таква да је око 140 држављана БиХ учествовало у борбама у Сирији, од чега се око 40 већ вратило у БиХ, док је 20 лица погинуло у борбама. Осталих 80 се још налазе на подручју Сирије – наводе у Тужилаштву.

У информацији пристиглој у Парламент је истакнуто да Тужилаштво константно ради на документовању одласка држављана БиХ у Сирију, те да се у сарадњи са свим агенцијама прикупљају сва сазнања у вези са овом проблематиком.

Истакнуто је да су спровођене истраге према одређеном броју лица за које постоје основи сумње да сами, или путем својих посредника, директно или индиректно финансирају одређене терористичке активности, а које су прије свега усмјерене на врбовање или пропаганду за чињење терористичког чина.

Наглашено је и да се чекају измјене закона у дијеловима који се односе на одлазак држављана БиХ на страна ратишта, а да би се могле отворити истраге против лица која су ратовала у иностранству.

– Неопходно је константно праћење свих лица која се доводе у везу са могућим извршењем кривичних дјела тероризма, како у БиХ, тако и на подручјима изван БиХ – казали су у Тужилаштву.

Посљедњи држављанин БиХ који је погинуо у Сирији је Мидхат Ђоно, који је живот изгубио на сјеверу те земље прошле седмице враћајући се с ратишта.

Он се, како су пренијели медији, борио на страни радикалних исламиста. Бајро Икановић, који се сматра вођом исламистичких бораца из БиХ, навео је на „Фејсбук“ профилу да је Ђоно као војник „Исламске државе Ирака и Шама“ погинуо при повратку из војне акције на положаје Курда на сјеверу Сирије.

Икановић је 2007. године у Суду БиХ осуђен због тероризма, заједно с Мирсадом Бекташевићем и Абдулкадиром Цесуром. Код оптужених је 2005. године пронађен експлозив и видео-касете са снимцима бомбаша самоубица. Након изласка из затвора Икановић је отишао у Сирију.

И вођа вехабијске заједнице у БиХ Нусрет Имамовић недавно је отишао у Сирију.

У Сирији су, између осталих, погинули некадашњи припадник одреда „Ел-муџахедин“ Ферид Татаревић из Зенице, Дервиш Халиловић из Зенице, Емедин Велић из Сарајева, селефија Мевлид Цицвара…

Пријети опасност од повратника из Сирије

Пријети опасност од повратника из Сирије

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *