Вијести, Свијет

Преговори у Минску – корак ка миру?

Преговори у Минску између проруских снага и власти у Кијеву дају наду да би ускоро могло да се дође до рјешења које био обуставило рат у Украјини.

Иако је претходних недјеља премијер проруских снага Александар Захарченко рекао да ће се они задовољити само пуном независношћу, у Минску су представници Доњецке и Луганске Народне Републике изнијели став који може водити мирном рјешењу сукоба, крај сепаратистичких намира и могућу федерализацију Украјине.

Вође Доњецке и Луганске Народне Републике затражили су признавање посебног статуса њихових територија, као услов за прекидање сукоба.

Вицепремијер Доњецке Народне Републике Андреј Пургин изјавио је да ће сљедеће консултације Контакт-групе за рјешење кризе бити одржане 5. септембра, када ће се разматрати потези ка прекиду ватре и могућност размјене заробољеника „сви за све“, преноси РИА Новости.

У Минску су данас почеле консултације Контакт-групе, а представници ДНР и ЛНР се залажу за равноправност у преговорима, што је, како истичу, једини прихватљив начин за рјешавање конфликта. Осим признања посебног статуса њиховим територијама, захтијевају прекид војне операције украјинских снага ради одржавања слободних избора и признање статуса руском језику. Такође, инсистирају на нарочитом статусу за њихове оружане формације и на праву именовања тужилаца и судија, те траже безусловну амнестију учесника устанка и свих политичких затвореника.

Карта Украјине

Карта Украјине

ДНР и ЛНР траже и посебан систем спољноекономске активности, уз уважавање јачања интеграције с Русијом и Царинском унијом.

Контакт-групу представљају бивши украјински предсједник Леонид Кучма, амбасадор Русије у Украјини Михаил Зурабов и представница предсједавајућег ОЕБС-а за Украјину Хајди Таљавини.

Извор: РТРС

Вијестио: Колико наши медији користе придев самопроглашено за Косово и Метохују? И ова вест је релативно тачна, јер представници Доњецке и Луганске Народне Републике нису пристали останак у Украјни – ни у ком облику…

ДНР: НИСМО ИЗЈАВИЛИ ДА ОСТАЈЕМО У САСТАВУ УКРАЈИНЕ!

„Вест о томе да су Доњецка и Луганска Народна Република изјавиле да пристају да остану у саставу Украјине не одговара стварности“, изјавио је радију „Руска служба новости“ председник Владе Доњецке Народне Републике, Александар Захарченко.

Он је објаснио да су представници ДНР и ЛНР послати у Минск да би разговарали о размени заробљеника, а да „пуномоћје да дају такве изјаве нису имали, и он их нису ни давали“.

„Није познато одакле је доспела та информација“ (коју су пренеле и руске агенције РИА Новости и ИТАР-ТАСС), изјавио је Захарченко. „Најероватније би Кијев желео да буде тако. Останак у саставу Украјине не сматрам реалним“, закључио је председник Владе ДНР.

Потпредседник Владе Доњецке Народне Републике, Андреј Пургин, такође је оповргао тврдње о наводној спремности ДНР на очување политичкој јединства Украјине. Он потврдио да је на сусрету у Минску било речи само о размени заробљеника, као и да ће се нови сусрет одржати за 4–5 дана.

Након јучерашњег ослобађања Луганског аеродрома, Војска Новорусије је разбила украјинске снаге и на Доњецком аеродрому. У току је чишћење преосталих непријатељских „џепова“. Према незваничним подацима, Војска Новорусије је забетонирала све излазе из подземних ходника аеродрома, у којима се још крију непријатељски војници, међу којима има око 200 пољских плаћеника; постављен им је услов да се предају, иначе ће бити уништени.

Украјински званичници су признали да је преко 700 њихових војника заробљено јужно од Доњецка, а руководилац Центра за размену заробљеника, Владимир Рубан, ситуацију је назвао „катастрофом“.

У околини Амвросијевке Војска Новорусије је заробила велику количину наоружања, међу којима и моћну самоходну хаубицу „Гиацинт“, калибра 152 мм.

Одреди Луганске Народне Републике су протерали окупаторе из насеља Весела Гора, чиме је читава северна околина Луганска је потпуно очишћена од непријатељских снага.

Извор: ДНР

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *