Вијести, Свијет

Потрес у Ирану – стотине погинулих и повријеђених

029623
Земљотрес магнитуде осам степени погодио Иран. Потрес се осјетио дуж цијелог Блиског Истока и Персијског залива. Неименовани ирански званичник рекао је да је ово најјачи земљотрес који је погодио Иран у посљедњих 40 година и да је могуће да има стотине мртвих.

Снажан земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале погодио је данас југоисток Ирана, близу границе са Пакистаном, али због прекида у комуникацијама званичници износе опречне процјене о жртвама.

Један ирански званичник је изјавио да се страхује да је погинуло неколико стотина људи, али ирански посланик из региона погођеног земљотресом тврди да број жртава није „толико велики“. Један пакистански званичник је рекао да је у Пакистану погинуло најмање пет особа.

Иранска телевизија јавила је да је најмање 40 људи погинуло, а број повријеђених још није утврђен. Агенција наводи и да се потрес осјетио дуж цијелог Персијског залива као и на индијском потконтиненту. О снази земљотреса свједочи и податак да су се тресле зграде у Њу Делхију.

За сада нема извјештаја о штети и евентуалним жртвама.

И Папуу Нову Гвинеју је данас такође погодио земљотрес, јачине 5,6 степени Рихтерове скале.

Амерички Геолошки завод је саопштио да је јутрос у осам сати по локалном времену потрес погодио подручје око 125 километара југоисточно од града Пангуна на острву Бугенвил, на дубини од 10 километара.

Јаки земљотреси су уобичајени у тој сиромашној земљи која лежи на такозваном „Пацифичком ватреном појасу“, познатом по сеизмичкој активности.

Према подацима Евро-медитеранског центра за земљотресе потрес се догодио на дубини од око 100 километара.

У земљотресу који је 9. априла погодио јужни дио Ирана, погинуло је готово 40 људи, а 850 повријеђено.

Коментариши чланак

Коментара