Вијести, Свијет

Потпуно разбијена украјинска бригада: најмање 30 убијених и преко сто рањених

МЕЂУ УБИЈЕНИМА И ЈЕДАН ПУКОВНИК, СНАГЕ ЛУГАНСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИСТОВРЕМЕНО ОБОРИЛЕ УКРАЈИНСКИ АВИОН

  • Пуковник Игор Момот био је заменик начелника Источне регионалне управе пограничне службе Украјине

           КИЈЕВСКА хунта је коначно почиње да схвата да њена „антитерористичка акција“ против Луганске и Доњецке републике постаје – буре барута на коме сама седи.

           Снаге ДНР јутрос рано су опколиле и потпуно разбиле код села Зеленопоље украјинску 24-ту моторизовану бригаду чије је стално место дислокације у Лавову, духовом и политичком центру украјинских унијата. Устаници су у нападу користили и вишецевни ракетни бацач „Град“.

           Њихов штаб је саопштио да се украјинска колона кретала паралелно са границом са Русијом – са намером да окружи територију под контролом ДНР. При том је нагласио да је колона „потпуно разбијена“ и да је противник имао 20-30 убијених.

           Убрзо је саветник министра унутрашњих послова Украјине Зорјан Шкирјак признао да је лавовска бригада имала „више од 30 погинулих“ и нагласио да коначни број убијених може да буде и већи.

           Министар одбране Доњецке републике Игор Стрелков око подне је изјавио: да је украјинска војна колона код зеленопоља „разнета“, али је оперисао никаквим бројкама убијених и рањених. Истовремено је указао да су његови специјалци и артиљерија украјинском гарнизону на аеродрому Доњецка нанели „значајне губитке“.

           Један од командира кијевског „мајдана“ – сотник Владимир Парасјук – објавио је на својој Фејбук-страници: „Само што сам добио веома непријатну вест. Руски бојовници су јутрос у 5 сати код села Зеленопоља из „Града“ тукли по нашим момцима из 24-те ммоторизоване бригаде. Велики број рањених и убијених. Везе са бригадом нема, све је спаљено. Појачање им не стиже“.

           Парасјук је написао о око 30 убијених и преко 100 рањених.

           Из других извора се сазнало да је међу убијенима и пуковник Игор Момот, заменик начелника Источне регионалне управе пограничне службе Украјине.

           Међутим, ово уопште нису једини губици снага хунте на истоку.

           Како је објавила Оксана Чигрина, портпарол Луганске републике, њени борци су поред града Переваљск оборили још један јуришни авион (ловац-бомбардер) украјинске армије.

           Пре обарања, украјински авион је на позиције устаника испалио четири ракете.

Потпуно разбијена украјинска бригада: најмање 30 убијених и преко сто рањених

Потпуно разбијена украјинска бригада: најмање 30 убијених и преко сто рањених

Снаге ЛНР су почетком јула већ срушиле два авиона украјинске армије. Неколико дана раније: снаге Доњецке републике – још један, за време борби око града Сњежноје, на истоку ДНР.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *