Вијести, Свијет

Поштовати права Руса, укључујући право на самоопредјељење

Поштовати права Руса, укључујући право на самоопредјељење

Севастопољ – Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је у Севастопољу да се морају поштовати права Руса, укључујући право на самоопредјељење.
„Ми све земље третирамо са поштовањем. Ми поштујемо њихова права и интересе“, рекао је Путин.

Руски предсједник је затражио од свих да на исти начин третирају законске интересе Руса, укључујући обнову историјске правде и право на самоопредјељење.

Путин је ово рекао током посјете Севастопољу на Криму поводом обиљежавања 69 година побједе Русије над фашизмом у Другом свјетском рату.

Ово је прва Путинова посјета Криму откако је 21. марта потписао документ којим се то полуострво и град Севастопољ припајају Руској Федерацији.

До посјете долази у тренутку када расте напетост између Запада и Русије због ситуације у Украјини и наставка смртоносних сукоба на истоку те земље.

Путин је поздравио данас повратак Крима Русији као, како је рекао, историјску истину, током прве посјете полуострву од када га је Москва припојила у марту.

„Година 2014. ће ући у историју, као година када је народ који овдје живи чврсто одлучио да буде заједно с Русијом, што потврђује његову лојалност историјској истини“, поручио је Путин окупљенима у луци Севастопољ.

Много тога остаје да се уради, али ћемо превазићи све тешкоће, јер смо заједно. А то значи да смо још јачи“, додао је руски предсједник, преноси Франс прес.

У оквиру посјете Криму, Путин је нешто раније обишао бродове у луци Севастопољ.

Руска државна телевизија уживо је пренијела снимак Путина, који на бијелом бродићу пролази испред 10 бродова у луци, заустављајући се испред сваког од њих, честитајући војницима Дан побједе, пренио је Франс прес.

Путин је отпутовао на Крим упркос порукама западних званичника да би то било штетно. Њемачка канцеларка Ангела Меркел је у уторак оцијенила да би била „штета да 9. мај буде искоришћен у контексту тензија“.

„Девети мај је невјероватно важан дан везано за побједу над националсоцијализмом … Ја, лично, била сам у Москви прије четири године за 9. мај, јер ми је било важно да покажем да смо разумијели историју“, рекла је њемачка канцеларка.

Поштовати права Руса, укључујући право на самоопредјељење

Поштовати права Руса, укључујући право на самоопредјељење

Путин је претходно био на традиционалној војној паради у Москви, на којој није директно говорио о Украјини, али је рекао да се данас „јасно осјећа шта значи бити у својој домовини и колико је важно бранити њене интересе“.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *