Вијести, Свијет

После помиловања, Ходорковски отишао у Немачку

Руски тајкну Михаил Ходорковски поднео захтев да му се дозволи да напусти земљу како би посетио мајку која се налази у Немачкој ради операције.

МОСКВА – Руски тајкну Михаил Ходорковски, који је јутрос изашао из затвора пошто га је помиловао руски председник Владимир Путин, отпутовао је у Немачку, саопштили су званичници руске затворске службе.

Mikhail-Khodorkovsky-(1)_620x0

Ходорковски је поднео захтев да му се дозволи да напусти земљу како би посетио мајку која се налази у Немачкој ради операције, пренела је агенција АП.

Ходорковски је провео 10 година у затвору због оптужби за утају пореза и проневеру.

Његово хапшење 2003. године и суђење тумачено је као Путинова освета због политичких амбиција Ходорковског.

Руски председник Владимир Путин раније данас потписао је указ о помиловању бившег директора нафтног гиганта „Јукоса“ и оштрог критичара званичне Москве Михаила Ходорковског, саопштио је Кремљ.

„Вођен хуманитарним принципима, проглашавам Михаила Борисовича Ходорковског помилованим и налажем његово ослобађање. Овај указ ступа на снагу на дан потписивања“, наводи се у декрету којег је потписао Путин, а објавио Кремљ.

Тај указ омогућава да Ходорковски буде пуштен из затвора након више од десет година проведених тамо, наводи агенција АФП.

Путин је јуче на годишњој конференцији за штампу у Москви изненадио читаву Русију изјавивши да је најпознатији руски затвореник, који се у затвору налази од 2003. године, затражио помиловање из хуманитарних разлога, односно због болести мајке.

Ходорковски, некад најбогатији Рус, више пута је изјавио да неће тражити помиловање од Путина јер би то било једнако признању кривице.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *