Вијести, Свијет

Порошенко објавио да ћe координирати потезе са САД и Европском унијом

ВОДЕЋИ УКРАЈИНСКИ ПОЛИТИЧАРИ ТРАЖЕ ОД ШЕФА ДРЖАВЕ ДА УВЕДЕ РАТНО СТАЊЕ

  • Војни врх ДНР објавио да су Украјинци и данас 25 пута гранатирали Доњецк и да је зато издао наређење да се око главног града ДНР круг пречника 40 километара очисти од украјинских јединица и тешког наоружања
  • Ово подразумева да ће се на удару јединица ДНР наћи и Карловка, Марјинка и Лозовоје и да ће снаге ДНР изаћи на границу са Дњепропетровском облашћу Украјине. Напад на Славјанск тек када буде сломљен украјински отпор у Авдејевки

         УКРАЈИНСКИ председник Петар Порошенко објавио је да се са лидерима САД, Гранцуске и других водећих земаља ЕУ договорио о „наредним заједничким потезима и њиховој координацији”.

         Истовремено је открио да је затражио ново, ванредно заседање министара спољних послова земаља Европске уније.

         Председник украјинске Радикалне партије, познати русофоб Олег Љашко, затражио је од Порошенка да одмах уведе ратно стање на целој територији земље. Пре њега је бивша премијерка Јулија затражила ратно стање у Донбасу.

         Љашко је свој апел образложио овако: „Сада је свима већ јасно да је започео прави рат у Донбасу. Потребно је објавити и општу мобилизацију, а нашим снагама наредити да се прегрупишу и да крену у контранападе”.       

         Војни врх ДНР објавио је да су Украјинци и данас 25 пута гранатирали Доњецк и да је зато издао наређење да се око главног града ДНР круг пречника 40 километара очисти од украјинских јединица и тешког наоружања.

         Ово подразумева да ће се на удару јединица ДНР наћи и Карловка, Марјинка и Лозовоје и да ће снаге ДНР изаћи на границу са Дњепропетровском облашћу Украјине.

         Наредних дана би одреди ДНР могли кренути и на Славјанск и Краматорск. Истеривање Украјинаца из тих градова крајње је важно и за безбедност самог Доњецка. Поред осталог и зато што се Доњецк снабдева водом са територије Славјанска.

         Међутим, напад на Славјанск и Краматорск (са Константиновком) сигурно неће започети пре него што буде сломљен украјински отпор у Авдејевки.

Украјински председник Петар Порошенко

Украјински председник Петар Порошенко

Из Мариупоља су вечерас стигле вести да украјински специјалци из Винице – преобучени у униформе снага Доњецке Републике код робне куће „Метро” – изводе нове провокације, пуцајући на цивиле.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *