Свијет

Пољска ће полемисати са Венецијанском комисијом, а можда и одбацити њене ставове

УРАДИЋЕ ОНО ШТО СРБИЈА НАКОН 5. ОКТОВРА НИКАДА НИЈЕ ИМАЛА ПЕТЉЕ

         ПОЉСКА је објавила да ће урадити оно што се постпетооктобарска Србија никада није усудила.

         Званична Варшава је саопштила да ће са Венецијанском комисијом „дискутовати о извештају о стању ствари поводом пољског Уставног суда (трибунала).

         Учинио је то пољски министар спољних послова Витолд Вашћиковски.

         „Пољска ће полемисати са нацртом извештаја Венецијанске комисије написаним поводом наших амандмана на закон о Уставном суду. Ми смо свој одговор Венецијанској комисији упутили одмах након што смо се упознали са предлогом њеног текста. Хоћемо ли узети у обзир мишљење Венецијанске комисије – зависиће од његове коначне форме и садржаја“.

         Вашћиковски је изразио наду да ће Венецијанска комисија расправљати о „правним, а не о политичким аспектима спора око Уставног суда“.

         Пољски председник Анджеј Дуда утврдио је 28. децембра амандмане на закон о Уставном суду који су изазвали спорове и оштру критику из редова пољске опозиције.

         Ти амандмани предвиђају, поред осталог, да Уставни суд неће више имати право да прекида мандат судија јер ће имати само право да захтев у том смислу упути доњем дому Сејма. А дисциплинске казне ће моћи да им изриче само на захтев шефа државе или министра правде.

         Осим овога, Уставни суд Пољске треба да има 15 уместо 9 судија, а одлуке ће доносити двотрећинском а не простом већином, као досад.

Витолд Вашћиковски

Витолд Вашћиковски

Венецијанску комисију је у Пољску упутила Европска комисија.

Иначе, Уставни суд је (у старом саставу) неке од амандмана прогласио неуставним.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара