Вијести, Свијет

Полиција спречила украјинске еврофанатике да силом упадну у седиште владе

ДЕМОНСТРАНТИ КОРИСТИЛИ ДИМНЕ БОМБЕ И „ТВРДЕ ПРЕДМЕТЕ”, ПОЛИЦИЈА – ПЕНДРЕКЕ И СУЗАВАЦ.

Кијев - протести еврофанатика.

Кијев – протести еврофанатика.

  • Митинг присталица „евроинтеграција у центру Кијева прошао мирно. Власт тврди да је окупио нешто више од 20.000 људи, а опозиција – да их је било „до 100.000”
  • Окупљенима се обратио боксер Владимир Кличко који је рекао: „Украјинци желе да живе европски. Уверен сам да ћемо се за то заједно изборити. Ми ћемо на крају победити

У Кијеву – на његовом Европском тргу – еврофанатици су окупили око 50.000 својих присталица. Тај свој скуп претенциозно су назвали „народним већем”.

Опозициони лидери тврде да су у тромилионски Кијев довели „до 100.000 противника Јануковичевог режима”.

Опозиција и њени западни покровитељи преко ноћи су мобилисали инфраструктуру која је извела украјинску „наранџасту револуцију”. Доказ је и чињеница да многи учесници протеста у рукама држе заставице ЕУ и да многи преко одеће имају унифициране траке на којима пише „Украјина-ЕУ”.

Учесницима протеста обратио се боксер Владимир Кличко, брат још познатијег лидера опозиционе партије Удар Виталија Кличка. Поздрављен аплаузима, рекао је: „Украјинци желе да живе европски. Уверен сам да ћемо се за то заједно изборити. Ми ћемо на крају победити”.

Кијевски „евромајдан” почео је и завршио се мирно, али су многи митингаши потом кренули према седишту украјинске владе. Притом су покушали да пробију полицијске кордоне, али су се суочили – и са пендрецима и са сузавцем.

Полицији је у помоћ притекла и специјална полиција за разбијање демонстрација („Беркут”). То се догодило у тренуцима кад су демонстранти почели да користе димне бомбе и „тврде предмете”

Кијевска полиција је, иначе, саопштила да је кијевском „евромајдану” учествовало нешто више од 20.000 људи.

Сличне манифестације – само са неупоредиво мање учесника – догодиле су се и у неколико других украјинских градова.

(Факти)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *