Вијести, Свијет

„Покољ у Одеси припреман под вођством Турчинова”

ПОЈАВИО СЕ СВЕДОК ИЗ УКРАЈИНСКЕ ПОЛИЦИЈЕ КОЈИ ЈЕ РАЗОТКРИО ПОЗАДИНУ И ПРАВЕ РАЗМЕРЕ ЗЛОЧИНА

  • О припреми операције у Одеси разговарало се у Кијеву 10 дана пре трагедије. Председавао је лично Турчинов. Учествовали су министар унутрашњих послова Арсен Аваков, шеф Службе безбедности Украјине Валентин Наливајченко и секретар Савета за националну безбедност и одбрану Андреј Парубиј. Консултацијама је присуствовао и први човек Дњепропетровске области Игор Коломојски
  • Група бивших осуђеника из Десног сектора извела је главни део операције под шифрованим називом „Ола” – од речи „мизбах а-ола”, што у преводу са хебрејског значи „жртва паљеница”
  • Та група је у Дом синдиката ушла на задњи улаз и утврдила се у подруму и на тавану. У групи су се налазили само проверени борци који су имали искуства у убијању људи
  • Под вођством провокатора, уместо да се разбеже по граду, многи федералисти су се склонили у Дом синдиката. Део њих је ушао и у подрум – одатле нико није изашао жив. Мучили су их, убијали, секли мачетама
  • Део федералиста се попео степеницама на више спратове. Многи су умрли од удисања гаса. Угљен моноксид је настао од коришћења смесе бензина и напалма. У Одеси је та смеса примењена први пут: био је потребан покољ великог броја људи, како би се заплашила цела земља

ПОД насловом „Покољ у Одеси припреман под вођством Турчинова” на Антифашистичком форуму Украјине објављено је признање једног припадника полиције Украјине, који је открио детаље припреме за масовно убиство људи у Одеси.

Ево његовог сведочења:

„Одеса је после губитка Крима и народне револуције у Мариупољу остала једина морска капија Украјине и добила статус најважнијег града после Кијева.

Састанак о припреми операције у Одеси одржан је 10 дана пре трагедије. Председавао је лично Турчинов.

Учествовали су министар унутрашњих послова Арсен Аваков, шеф Службе безбедности Украјине Валентин Наливајченко и секретар Савета за националну безбедност и одбрану Андреј Парубиј.

Консултацијама је присуствовао и први човек Дњепропетровске области Игор Коломојски.

Он је ставио под команду одеске полиције батаљон Дњепар. Он је понудио новчану награду за сваког убијеног – 5.000 долара.

За извођење операције ангажовани су и борци Дмитрија Корчинског (човека који је багером ишао на припаднике „Беркута” током евромајданских догађаја).

Управо они су на рукавима носили црвене повезе.

Следбеницима Корчинског била је намењена главна улога у организовању провокација: они су наводно бранили шаторски камп на Куликовском пољу, а затим су намамили федералисте у Дом синдиката, где се и догодио покољ.

Извођење операције првобитно је било планирано за 2. мај – дан одигравања фудбалске утакмице, што је оправдавало велики број фудбалских фанатика у центру Одесе и омогућавало да се у центру града сведе на минимум број грађана Одесе који нису учествовали у операцији  – већина се налазила ван града.

Задатак да се „поштени” навијачи одвуку са фудбалске утакмице и усмере ка Куликовском пољу био је у потпуности извршен.

„Испровоциравши гомилу, провокатори су се повукли у тржни центар „Атина”, одакле их је после одвезла полиција. Међу њима није било жртава, само рањених.

 

У исто време, док су се трајали сукоби у Грчкој улици, група бивших осуђеника из Десног сектора припремала је извршење главног дела операције под шифрованим називом „Ола” – од речи „мизбах а-ола”, што у преводу са хебрејског значи „жртва паљеница”.

Они су у Дом синдиката  ушли на задњи улаз и утврдили се у подруму и на тавану. У тој групи су се налазили само проверени борци који су имали искуства у убијању људи…

Под вођством провокатора, уместо да се разбеже по граду, многи федералисти ушли су у Дом синдиката. Део њих је ушао и у подрум – одатле нико није изашао жив. Мучили су их, убијали, секли мачетама. Део федералиста се попео степеницама на више спратове. Многи су умрли од удисања гаса. Угљен моноксид је настао од коришћења смесе бензина и напалма. У Одеси је та смеса примењена први пут: био је потребан покољ великог броја људи, како би се заплашила цела земља.

„Битка” за Дом синдиката трајала је неколико сати – у исто време док је група бораца имитирала отпор и бацала с крова Молотовљеве коктеле, остали су методично секли, гушили и палили људе. Да нико не би могао да угаси пожар, у целој згради је била искључена вода.

По завршетку „Оле”, убице из Десног сектора изашле су из зграде кроз бочне и задње излазе и напустиле град.

У зграду је затим ушла полиција. Званичан број жртава је 46 људи – то су само убијени на спратовима зграде. Главне жртве из подрума нису ушле у тај број. Тачан број убијених тешко да ће се икада утврдити, али већина извора наводи број од око 120-130 људи.

Приватизовавши полицију и СБУ, хунта је заборавила тужилаштво.

 

Покољ у Одеси припреман под вођством Турчинова

Покољ у Одеси припреман под вођством Турчинова

И ево већ вд генералног тужиоца Олег Махницки тврди:

„Та акција није била припремљена на интерном нивоу. То је била планирана, строго координисана акција, у којој су, између осталих, учествовали и представници власти”.

„Тешко да ће му дозволити да наведе имена правих виновника трагедије. Али, хунта неће успети да потпуно сакрије истину о ономе што се догодило у Одеси”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *