Вијести, Свијет

Почела деофшоризација крупног руског бизниса – „ногу повукли“ Ротенбергови

САДА СЕ КОМПАНИЈА СГМ ВОДИ НА ЊИХ, А ДОСАД ЈЕ ЊЕН ВЛАСНИК БИЛА КИПАРСКА ФИРМА MILASI ENGINEERING LTD

  • СГМ је један од највећих подизвођача Газпрома: 2012. године је изградила више од 3500 км гасовода, док су све компаније те групе поставиле више од 30 хиљада километара цевовода по читавој земљи

        У РУСИЈИ је започела реална деофшоризација крупног бизниса. Пример осталима дала су браћа Аркадиј и Борис Ротенберг који се сматрају блиским шефу државе Владимиру Путину. Бар их таквима држе они који су у Вашингтону одлучивали да и против њих уведу санкције.

        Браћа Ротенберг су, наиме, и формално постали власници своје заједничке „Стројгазмонтажа“ (СГМ) – са 83, односно 17 одсто.

        Досад је власник СГМ била кипарска фирма Milasi Engineering Ltd чији је крајњи власник Аркадиј Ротенберг.

        Санкције против фирме „Строхгазмонтажа“ САД, Канада и Аустралија увеле су 28. априла, 4. маја и 19. јуна, респективно.

        Извор близак компанији објаснио је агенцији ИТАР-ТАСС да се „деофшоризација“ компаније догодила у оквиру извршавања налога председника Путина и није повезана са уведеним санкцијама против компаније и браће Ротенбарг.

        Исти извор је истакао да је деофшоризација компаније СГМ „први корак“ Ротенберга на путу „деофшоризације“ целокупне имовине.

        Аркадиј и Игор (син Аркадија) Ротенберг сувласници су кипарске компаније Marc O`Polo Investment којој припада 38,6 одсто акција „Мостотрест“.

        Путин је говорио о неопходности да се изврши „деофшоризација“ руске привреде у свом обраћању Федералном Сабору РФ (оба дома руког парламента – Савету Федерације и Руској Думи) 12. децембра 2013. године, запретивши том приликом да ће офшор компанијама бити забрањен приступ било којој врсти државне помоћи и да ће изгубити право да реализују државне поруџбине.

        У складу са овим налогом, Министарство економског развоја РФ припремило је законски предлог којим се ограничава учешће компанијама које су регистроване у офшор зонама набавкама робе, пружању услуга и раде за државу, укључујући и локалне органе власти.

         „Стројгазмонтаж“ је у овом моменту један од највећих подизвођача Газпрома.

        СГМ је 2012. године изградио више од 3500 км гасовода, док су све компаније ове групе поставиле више од 30 хиљада километара цевовода по читавој земљи.

        Међу највећим пројектима ове фирме су изградња гасовода Сахалин-Хабаровск-Владивосток као и копнени део гасовода Северни ток.

        Г. Шимпрага

Аркадиј Ротенберг

Аркадиј Ротенберг

        Међу највећим пројектима ове фирме су изградња гасовода Сахалин-Хабаровск-Владивосток као и копнени део гасовода Северни ток.

        Г. Шимпрага

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *