Вијести, Свијет

ПЛОТЊИЦКИЈ: Потписали смо прекид ватре, али се ЛНР и ДНР отцепљују од Украјине

ЈАЦЕЊУК ТРАЖИ ДА СЕ МИР НЕ УСПОСТАВЉА ПРЕМА ПЛАНУ ВЛАДИМИРА ПУТИНА

  • Премијер у влади кијевске хунте затражио да мировни план има три обавезне тачке: прекид ватре, повлачење руске армије и обнављање контроле над државном границом Украјине

        * Власти ЛНР и ДНР представиле су свој мировни план који, поред прекида ватре, предвиђа и забрану летова украјинске војне авијације изнад територије Новоросије. Предвиђа такође: размештање посматрача ОЕБС у „зони конфликта“ која би била подељена у пет сектора, а у сваком од њих би било до 40 посматрача ОЕБС. Плус: још 3-4 стационарна посматрачка пункта и 2-3 мобиле групе.

          *Председник парламента Новоросије, Олег Царјов, нагласио је да се ЛНР и ДНР надају да Кијев неће примирје искористити за прегруписање снага и довлачење појачања за наставак рата. На једно Порошенково примирје смо већ пристали и добили – губитак Славјанска и опкољавање Луганска“      

        * Украјину, као и досад, представља њен бивши председник леонид Кучма, ДНР – премијер Александар Захарченко, вицепремијер Андреј Пургин и министар државне безбедности леонид баранов, ЛНР – премијер Игор Плотњицкиј, Русију – амбасадор у Кијеву – Михаил Зурабов, а ОЕБС – Хајди Талијавини 

        У МИНСКУ су представници киијевске хунте и Доњецке и Луганске Републике потписали споразум о шрекиду ватре који је ступио на снагу 5. септембра у 18 сати по московском времену.

        Украјински председник Петар Порошенко потврдио је потписивање „прелиминарног споразума о прекиду ватре“.

        Премијер Луганске Републике Игор Плотњицкиј изјавио је: „Ми имамо намеру да наставимо курс на отцепљење од Украјине. И Луганска и Доњецка Република. Прекид ватре је принудна мера. Пред нама је још много посла“.

        Председник владе кијевске хунте, Арсениј Јацењук, објавио је да мир у Украјини не сме бити успостављен на бази плана Владимира Путина већ  – Порошенковог плана.

         „Основа мора бити план Петра Порошенка који ће подржати САД и ЕУ. Ми сами са Русијом нећемо изаћи на крај. Украјини јесте потребан брзи мир, али не по било коју цену. Мировни план – подвукао је Јацењук – мора имати три обавезне тачке: прекид ватре, повлачење руске армије и обнављање контроле над државном границом Украјине“.

         Власти ЛНР и ДНР представиле су свој мировни план који, поред прекида ватре, предвиђа и забрану летова украјинске војне авијације изнад територије Новоросије.

         Предвиђа такође: размештање посматрача ОЕБС у „зони конфликта“ која би била подељена у пет сектора, а у сваком од њих би било до 40 посматрача ОЕБС. Плус: још 3-4 стационарна послатрачка пункта и 2-3 мобиле групе.

         Делегација ДНР је објавила да је њена армија преузела контролу над аутопутем Доњецк-Мариупољ и над доњецким аеродромом.

         Како је и најавио дан раније, министар државне безбедности ДНР, Леонид Баранов, затражио је све украјинске снаге напусте територију ДНР.

         Председник парламента Новоросије, Олег Царјов, нагласио је да се ЛНР и ДНР надају да Кијев неће примирје искористити за прегруписање снага и довлачење појачања за наставак рата. На једно Порошенково примирје смо већ пристали и добили – губитак Славјанска и опкољавање Луганска“.

         Премијер ДНР Александар Захарченко подвукао је да ће прекид ватре омогућити да се сачувају животи многих људи.

         После ових његових речи, контактна група је почела рад иза затворених врата.

Игор Плотњицкиј

Игор Плотњицкиј

Потписивање „прелиминарног протокола“ објавила је Талијавини и открила да има 12 тачака.

Украјину, као и досад, представља њен бивши председник леонид Кучма, ДНР – премијер Александар Захарченко, вицепремијер Андреј Пургин и министар државне безбедности леонид баранов, ЛНР – премијер Игор Плотњицкиј, Русију – амбасадор у Кијеву – Михаил Зурабов, а ОЕБС – Хајди Талијавини.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *