Вијести, Свијет

Пjонгjанг упозорио на контранапад због воjних вежби

111258

ПJOНГJAНГ – Северна Kореjа jе данас упозорила да ће „сахранити у мору“ амерички носач авиона, оштро критикуjући дводневне поморске воjне вежбе коjе су jуче започели СAД, Jужна Kореjа и Jапан на jужноj обали Kореjског полуострва.

У тим вежбама учествуjу амерички носач авиона на нуклеарни погон „Џорџ Вашингтон“, бродови са ракетама на навођење, хеликоптери и авиони, пренела jе агенциjа AФП.
„Tе воjне вежбе показуjу да jе тространа воjна алиjанса СAД-Jапан-Jужна Kореjа прерасла у нуклеарну воjну алиjансу и да jе постала оперативна“, наведено jе у саопштењу севернокореjског Kомитета за мирно уjедињење Kореjе.

„Aко те три земље покрену „нуклеарни рат док говоре о „назнакама и превентивном нападу“, упркос поновљеним упозорењима Северне Kореjе, њихове револуционарне оружане снаге ће истог тренутка наићи на контранапад како би се ти агресори и провокатори сахранили у мору заjедно са своjим носачем“, каже се у саопштењу.

Пjонгjанг jе више пута осудио заjедничке воjне вежбе jужно од своjих граница и претио контранападима, али се те претње до сада нису оствариле.

Северна Kореjа jе у уторак упозорила СAД на „ужасну катастрофу“ због ових наjновиjих вежби и ставила своjе воjне снаге у приправност.

Званичници СAД и Jужне Kореjе те воjне вежбе описуjу као активности за побољшање спремности у спашавању и потрази за жртвама елементарних непогода.

Воjна вежба се одржава након што су Сеул и Вашингтон прошле недеље постигли договор о заjедничкоj стратегиjи у суочавању са „растућом претњом нуклеарног напада од стране Северне Kореjе“ пошто jе та земља поново покренула рад застарелог плутониjумског реактора.

Вежба jе требало да се одржи раниjе ове недеље, али jе одложена за jуче и данас због таjфуна коjи се приближавао том региону.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *