Вијести, Свијет

Петар Порошенко жели армију од 250.000 људи, од тога – 204.000 под оружјем

СА ДВЕ „ОПЕРАТИВНЕ КОМАНДЕ”, 11 БРИГАДА, ЧЕТИРИ ПУКА, 18 БАТАЉОНА

         ПРЕДСЕДНИК Украјине Петар Порошенко представио је Врховној Ради предлог закона којим се предвиђа повећање бројног стања оружаних снага земље на 250 хиљада људи.

         Од тог броја, 204 хиљаде би били војници.

         У образложењу се наводи да је у 2012. години, парламент већ одобрио да Оружане снаге Украјине броје 184.000 војника, официра и осталих.

         „Од почетка специјалног периода, с обзиром не претње националној безбедности Украјине у војној сфери, које имају дугорочни карактер, у Оружаним снагама Украјине формирају се две оперативне команде, 11 бригада, четири пука, 18 батаљона, 16 других посебних јединица и 13 водова различите намене. За правовремено распоређивање датих снага, оружане снаге Украјине морају бројно стање повећати на 250 хиљада људи”, – говори се у образложењу закона.

         Предлогом закона се такође предвиђа да се у одређеном периоду, бројно стање оружаних снага може повећати мобилизацијом.

         Подсетимо, 15. јануара је украјински парламент прихватио Порошенков указ о спровођењу три таласа делимичне мобилизације у 2015. години.

         Прва фаза је стартовала 20. јануара. Она ће трајати 90 дана, а планирано је да се у војну службу позове 50 хиљада људи. Следећа фаза ће почети оквирно у априлу и трајаће 60 дана. Још једна фаза мобилизације се очекује у јуну.

         Међутим, стручњаци говоре да се мобилизација одвија уз велике тешкоће. Конкретно, број младих војно способних мушкараца, који прелазе из Украјине у Русију, од недавно је драматично порастао.

Порошенко жели армију од 250.000 људи, од тога – 204.000 под оружјем

Порошенко жели армију од 250.000 људи, од тога – 204.000 под оружјем

Касније су у Генералштабу ВС Украјине признали да имају проблеме у спровођењу четвртог таласа мобилизације. Открили су да је више од трећине одеских војних обвезника одбило да служи у украјинским оружаним снагама.

С. Ђорђевић

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *