Вијести, Свијет

ПЕСКОВ: Статус југоистока мора бити плод договора Кијева и Новоросије

ПОРТПАРОЛ ШЕФА РУСКЕ ДРЖАВЕ ОБЈАСНИО ДА ОН НИЈЕ ГОВОРИО О ДРЖАВНОСТИ НОВОРОСИЈЕ

  • „Апсолутно није било речи о давању неког статуса Новоросији. Само се Кијев – уз узимање у обзир интереса становника југоистока – са Новоросијом може договорити о решењу за конфликт“ – нагласио је Дмитриј Песков

        РУСКИ лидер није прецизирао шта мисли о државности југоистока Украјине која би била плод преговора Кијева са устаницима, али је то учинио његов прес-секретар Дмитриј Песков.

        Нагласио је да преседник РФ није имао у виду „државност Новоросије“, већ „инклузивне преговоре унутар саме Украјине“. А шта би подразумевали сами „инклузивни преговори“ и до чега би требало да доведу, објаснио је овако:

         „Председник је имао на уму оне инклузивне преговоре који треба да одреде међусобне односе Кијева и источних региона. То би, дакле, били преговори унутар Украјине који би се тицали унутарукрајинског  устројства, с тим што би се узели у обзир интереси источних региона земље, односно Новоросије. А како, у ком степену и помоћу каквих механизама – о томе би се преговарало. Ето, то је председник имао у виду“.

        Песков је још додао: „Апсолутно није било речи о давању неког статуса Новоросији. Само се Кијев – уз узимање у обзир интереса становника југоистока – са Новоросијом може договорити о решењу за конфликт“.

Дмитриј Песков

Дмитриј Песков

Путинов портпарол је подвукао: „Не може се говорити о договору председника Русије и Украјине о разрешењу конфликта. Тако нешто није могуће. Зато што се ради о унутарукрајинском, а не о конфликту између Украјине и Русије“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *