Вијести, Свијет

ПЕСКОВ: После Одесе, Русија више никоме у Украјини не може саветовати да се разоружа

БРОЈ ЖРТАВА У ОДЕСИ ДОСТИГАО 46, РАЊЕНИХ И ПОВРЕЂЕНИХ ПРЕМАШИО 210, А УХАПШЕНИХ ЈЕ БЕЗМАЛО 160

  • Путинов прес-секретар, Дмитриј Песков, саопштио да је шеф руске државе упутио „најдубље саучешће“ породицама жртава и нагласио : „Не можемо, на жалост, да упутимо саучешће – као што је то ред у међународним односима – и званичном Кијеву зато што званични Кијев не постоји“
  • „Саучесници злочина у Одеси су и они који кијевску хунту проглашавају за закониту“ – додао је Путинов портпарол
  • Подвукавши да је политика Москве усмерена на деескалацију конфликта, Песков је потврдио да Владимир Путин свакодневно добија обавештајне извештаје о догађајима на југоистоку Украјине и да их пажљиво анализира ради опредељивања „даљих дејстава“

РУСКИ лидер Владимир Путин упутио је „најдубље саучешће“ породицама убијених и настрадалих у пожару у Одеси, а повређеним и рањеним пожелео брз и успешан опоравак.

Саопштавајући ово, његов прес-секретар, Дмитриј Песков, нагласио је: „Не можемо, на жалост, да упутимо саучешће – као што је то ред у међународним односима – и званичном Кијеву зато што званични Кијев не постоји“.

При том је посебно нагласио: „После трагичних догађаја у Одеси, и за Русију, као и за сваку другу земљу, постало је фактички немогуће наговорити људе на југоистоку Украјине да се разоружају јер су суочени са директном претњом својим животима. Јер, у Одеси су живе спалили ненаоружане људе. Веома нам је жао, што западни спонзори Кијева све време говоре да је самоодрбрана југоистока наоружана и да пружа оружани отпор. Због овога што се догодило у Одеси, Русија је фактички изгубила утицај на људе на југоистоку Украјине за које су опасност и екстремисти, и украјински националисти, и оружане снаге Украјине које извршавају злочиначке наредбе и убијају свој сопствени народ“.

Песков је истовремено упозорио да се кијевска хунта и њени западни спонзори могу оправдавати како им је воља, али да немају шта да кажу ни југоистоку Украјине ни, поготово, родбини оних који су живи изгорели у Одеси и оних који су убијени у казненој операцији са коришћењем авијације и артиљерије.

Кијевске власти сносе одговорност – подвукао је Песков – за злочин у Одеси и фактички су саучесници у том злочину.

„Саучесници злочина у Одеси су и они који кијевску хунту проглашавају за закониту“ – додао је Путинов прес-секретар, указавши да је председник РФ веома забринут и због развоја ситуације у Украјини и због тога како се тумачи у свету.

„Сматрамо да људска памет не може ни да схвати тврдње попут оне, која се већ чула, да монопола на употребу силе мора припадати држави Украјини. Наше колеге са Запада – оценио је Песков – на тај начин оправдавају убиства којих је све више“.

Портпарол шефа руске државе објавио је да ће се званична Москва, као и досад, придржавати политике усмерене на деескалацију конфликта у Украјини.

Песков је потврдио да Путин свакодневно добија обавештајне извештаје о догађајима на југоистоку Украјине и да их пажљиво анализира ради опредељивања „даљих дејстава“.

„Русија је једина земља која тражи дијалог (поводом Украјине) и која тежи да иде тим путем ка разрешењу конфликта. Схватамо да неће бити резултата без дијалога са нашим европским партнерима“ – закључио је Песков.

Иначе, број погинулих у Одеси достигао је 46, а број оних који су затражили медицинску помоћ – премашио 210. Тешко рањених и повређених је 27.

Број погинулих у Одеси достигао је 46, број повређених  - премашио 210.

Међу тешко рањеним био је и посланик парламента Одеске области Вјачеслав Маркин који је умро у болници, али се узрок смрти још не зна.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *