Вијести, Свијет

ПЕСКОВ: „Бела књига“ о Украјини може бити основ за подношење тужбе у Хагу

МИП РФ: ГРАДОВИМА ЈУГОИСТОКА УКРАЈИНЕ ПРЕТИ ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА

  • Руска дипломатија поново позвала „кијевске организаторе терора против сопственог народа“ да се уразуме, прекину крвопролиће, уклоне војску и коначно седну за преговарачки сто

РУСИЈА сматра да због специјалне операције блокираним градовима на истоку Украјине прети хуманитарна катастрофа, наводи се у саопштењу МИП РФ.

Како истичу у том министарству, украјинска армија и специјалне јединице, као и Десни сектор под маском Националне гарде, настављају злочиначку операцију насилног принуђивања грађана на беспоговорну послушност онима који проповедају национализам и противе се реформи банкротираног система државне управе у Украјини.

„Казнене акције украјинске војске и полиције доносе нове цивилне жртве. Блокираним градовима прети хуманитарна катастрофа – очигледна је несташица лекова, почињу проблеми са снабдевањем намирницама“ – наводи се у саопштењу.

Руска дипломатија је поново позвала „кијевске организаторе терора против сопственог народа да се уразуме, прекину крвопролиће, уклоне војску и коначно седну за преговарачки сто, како би започели нормалан дијалог о начинима разрешења политичке кризе“.

У међувремену, посланици Државне Думе Русије почели су да прикупљају документа о погинулим људима у Украјини, како би тужили украјинску власт Хашком трибуналу, саопштио је московски лист „Известија“, позивајући се на посланике.

Након што је у Одеси изгорело више од 40 федералиста, први заменик председника одбора Државне Думе за удружења грађана Михаил Маркелов изјавио је да одговорност за погибију цивилног становништва у Одеси, Славјанску и другим градовима треба да сноси актуелна кијевска власт. Он је напоменуо да су у Хагу Слободану Милошевићу и Ратку Младићу судили како за политичку, тако и за војну страну рата у бившој Југославији и сматра да је логично да се та шема примени и на „нелегитимно руководство у Кијеву“.

Први заменик шефа посланичке групе већинске „Јединствене Русије“ Вјачеслав Тимченко подржао је идеју обраћања Хашком трибуналу.

„Оно што се догодило није просто злочин. То је злочин против човечности, против нације, народа и против личности. О том злочину треба да суди Хашки трибунал у строгом складу са законом“ – изјавио је он.

МИП Русије раније је припремило такозвану Белу књигу, у којој се налазе кршења људских права у Украјини од краја новембра 2013. године (почетак масовних нереда) до краја марта 2014. године.

У том министарству истичу да тај документ може да се користи не само у ОЕБС или УН, већ и као доказ злочина кијевских власти на суду.

Москва

Москва

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков није искључио могућност да „Бела књига“ буде основ за подношење тужбе у Хагу.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *