Вијести, Свијет

Пекинг саопштио да је држао „на оку“ америчке бомбардере B-52

Званични Пекинг је званично одреаговао на провоцирајуће пролетање два америчка бомбардера B-52 кроз своју проширену ПВО-зону над Источним кинеским морем.

Спорна област за САД, Јапан и Јужну Кореју

Спорна област за САД, Јапан и Јужну Кореју

Министарство одбране НРК саопштило је: „Ратна авијација Кине пратила је цео лет америчких бомбардера. Одмах их је идентификовала као авионе САД. Кина је потпуно у стању да ефикасно контролише свако кретање у означеном ваздушном простору“.

Ову типично кинеску реакцију војни експерти су протумачили као поруку: одмах смо вас „уловили“ и све време пратили и држали „на нишану“, али смо се овога пута намерно уздржали.

Вашингтон је претходно ширење кинеске ПВО-зоне и на острва Сенкаку око којих се споре Пекинг и Токио назвао „непотребно провокативним“.

Руски експерт за Далеки исток Василиј Кашин процењује да се ствари могу даље компликовати постати опасне:

„Све три стране – и Кина, и Јапан, и САД – у том простору ће наредних недеља веровати повећавати своје „присуство“. Бојим се да ће долазити до пресретања авиона и њиховог „спровођења“, тако што ће нечији један авион бити окружена са туђа два-три. Тада може доћи и до судара и жртава. То се већ догађало кад су совјетски и натовски војни авиони „пратили“ једни друге. Ситуација је бременита великом дипломатском кризом.“

 

Извор: Факти

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *