Вијести, Свијет

Париз плаћа Русији за „Мистрале“ 1,2 милијарде долара

ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: БИЋЕМ​О СРЕЋНИ АКО ИХ КУПЕ АМЕРИКАНЦИ

        ВЛАДА Француске донела је коначну одлуку да не испоручује носаче хеликоптере „Мистрал“, упркос великој казни за непоштовање уговора. То је изјавио министар одбране Француске Жан-Ив Ле Дријан на конференцији за медије у Вашингтону, преноси агенција Sputnik

        Министар одбране Фрацуске нагласио је да ће неизвршење уговора са Русијом коштати Француску 1,2 милијарде долара, али другог излаза, по његовим речима, нема. 

        Према информацијама агенције, министар одбране Фрацуске је напоменуо да је обустављање извршења уговора везано за став Русије о украјинском конфликту. Уговор не може бити реализован јер се став Русије није променио, цитира Sputnik Ле Дријана.

        Ле Дријан је такође истакао да ће Француској бити тешко да нађе друго купца за „Мистрале“, пошто су конструисани у складу са руским захтевима. Он је при том додао да ће бити срећан ако САД пристану на куповину тих бродова, наводи Sputnik.

Париз плаћа Русији за „Мистрале“ 1,2 милијарде долара

Париз плаћа Русији за „Мистрале“ 1,2 милијарде долара

Уговор о продаји два носача хеликоптера „Мистрал“ закључиле су француска компанија DCNS/STX и руска компанија Рособоронекспорт 2011. године. Француска је била дужна да испоручи први брод „Владивосток“ у новембру прошле године, најављиван је 14. новембар, али се то ипак није догодило. Русија очекује од Француске или да испоручи бродове, или да врати новац.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *