Вијести, Свијет

Осумњичени бомбаш у болници, неспособан за испитивање

029702
Џохар Тсарнајев, осумњичени бомбаш за нападе на Бостонском маратону, налази се у болници и у критичном је стању, тако да највјероватније истражитељи неће моћи да га испитају што би помогло да се утврде мотиви напада.

За сада нема назнака да би против Тсарнајева, 19-годишњег Чечена који је јуче ухапшен након драматичне акције у Бостону, могла данас да буде поднијета оптужница, а није јасно ни за шта би тачно могао да буде оптужен.

Џохар Тсарнајев се сумњичи да је заједно са старијим братом Тамерланом активирао две бомбе близу финиш линије маратона, усмртивши троје људи и ранивши око 180, што је најгори напад у САД од терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001, пренио је АФП.

Тамерлан (26) је убијен у полицијској потјери прије два дана, а драматична потрага за Џохаром, због које је цио град био затворен, а бостонско предграђе Вотертаун практично претворено у војни камп, трајала је читав дан.

Амерички предсједник Барак Обама је рекао да још има много неразјашњених питања око бомбашког напада, међу којима и да ли су браћа дјеловала сама или не.

Како су пренијеле агенције, Џохара Тсарнајева ће бранити адвокати Федералне јавне канцеларије за одбрану који заступају осумњичене који не могу да приуште адвоката.

Биће испитана и улога Федералног истражног бироа (ФБИ) пошто је утврђено да је тај биро испитивао Тамерлана 2011. године јер су руске безбједносне службе изразиле забринутост да има везе са радикалним исламистима.

Његови адвокати ће, како се претпоставља, покушати да ублаже оптужницу, у којој би могла да буде затражена и смртна казна, правдајући га његовим менталним стањем и годинама, оцијенили су правни стручњаци.

Џохар Тсарнајев се скривао у чамцу паркираном у дворишту једне куће у Вотертауну, а открио га је један становник тог краја који је на чамцу видио крв и обавијестио полицију.

Коментариши чланак

Коментара