Вијести, Свијет

Опроштај од „црвеног Наполеона“

033429

У Вијетнаму је почела дводневна церемонија државне сахране легендардног генерала Во Нгујен Ђапа.

Ђап који је најзаслужнији за ослобађање Вијетнама од француске колонизације и америчке окупације преминуо je у 102. години.

Ковчег са посмртним остацима генерала Ђапа, покривен националном заставом, изнад којег су његова велика фотографија и позлаћени рам са свим његовим војним медаљама, изложен је у Национаолној меморијалној палати. Посљедњу почаст одали су му највиши државни и војни званичници, војници у свечаним униформама, као и стотине хиљада грађана.

„Смрт генерала Ђапа изазвала је огромну тугу, али је и обновила жар патриотизма вијетнамског народа“, рекао је генерал Нгујен Квок Туок.

Ђап је најпознатији вијетнамски комунистички револуционар са надимком „црвени Наполеон“ и војни стратег који је користио генијалну герилску тактику у борби против супериорног непријатеља. Сматра се националним херојем који је по рангу одмах иза свог ментора, бившег предсједника Хо Ши Мина.

Самоуки војни стратег, Ђап је свјетску славу стекао побједом над Французима у бици код Дијен Бијен Фуа 1954. године која није довела само до независности Вијетнама, већ и до пропасти колонијализма широм Индокине. А, имао је и кључну улогу у побједи Вијетнама над снагама САД 1975. године. Остао је изузетно популаран и међу послијератним генерацијама, иако је донекле маргинализован због константних критикао које је упућивао на рачун једнопартијске комунистичке владе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *