Вијести, Свијет

Од државног тужиоца Русије затражено да утврди да ли у наступу Козирјева има велеиздаје

БИЋЕ ПРОВЕРЕНО И ДА ЛИ ЊЕГОВ ЧЛАНАК У THE NEW YORK TIMES ПОЗИВА НА НАСЛИНУ СМЕНУ ВЛАСТИ

  • ФЈОДОРОВ: Многи припадници елите која је 90-их година била на кључним положајима у држави, па сносе личну одговорност за свесно и планско уништавање земље, сада су се синхтонизовано – као по команди – активирали и започели напад и на државу и на Владимира Путина
  •  ДЕЉАГИН: Козирјев се „прославио” систематичним изневеравањем интереса Русије, безумним чак и по мерилима Јељцинове ере. Међутим, било би чудно да неки од министара из владе Јегора Гајдаара није издао своју земљу

         ЧЛАН Друштвене коморе РФ Георгиј Фјодоров обратио је државном тужиоцу Јурију Чајки са молбом да провери да провери да ли оно што пише и говори бивши министар иностраних послова Андреј Козирјев  потпада под чланове кривичног законика у којима се говори о „велеиздаји” и „јавном позивању на насилну промену уставног поретка”.

         Фјодоров се обратио Чајки поводом Козирјевљевог најновијег текста у The New York Times којим је упозорио Сједињене Државе буду спремне да помогну Русији јер ће њен пут ка стабилној демократији и одрживој економији бити тежак. Фјодорв сматра да је ово позив страној држави (САД) да се војно умеша у ситуацију у Русији.

         Додатно је указао државном тужиоцу и на Козирјевљеву тврдњу да је у Русији неизбежна смена режима, са позивом САД да „помогну”:

         „Ово се може тумачити као јавно позивање на насилну пормену уставног поретка у Русији и спољно мешање, укључујући и војно, у њене унутрашње ствари”.

         Замољен да подробније објасни своје обраћање државном тужиоцу, Фјодоров је рекао и ово:

         „Многи припадници елите која је 90-их година била на кључним положајима у држави, па сносе личну одговорност за свесно и планско уништавање земље, сада су се синхтонизовано – као по команди – активирали и започели напад и на државу и на Владимира Путина. Већ сам више пута упозоравао да се у Русији спрема либерални реванш. Андреј „мистер Да” Козирјев је само још једна карика у том ланцу. Сматрам да државни тужилац треба да обрати пажњу на такве активности које тешко да могу допринети процвату Русије”.

         По руским законима, под „велеиздају” потпада и „консултативна или друга помоћ страној држави, међународној или страној организацији, или њиховим представницима, ако је усмерена против безбедности Руске Федерације”.

         Такво деловање се кажњава са 12-20 година затвора.

         Јавно позивање – преко медија – на насилно заузимање власти, насилно држање власти или насилну промену уставног поретка кажњава се затвором од три до пет година.

         Козирјев је прозванном „мистер Да” зато што је унапред пристајао на сваки захтев Запада и, нарочито, Сједињених Држава.

Борис Јелцин и Андреј Козирјев

Борис Јелцин и Андреј Козирјев

Председник Института за изучавање глобализације, Михаил Дељагин, поводом скандалозног наступа Козирјева рекао је:

„Козирјев се „прославио” систематичним изневеравањем интереса Русије, безумним чак и по мерилима Јељцинове ере. Међутим, било би чудно да неки од министаара из владе Јегора Гајдаара није издао своју земљу. Он је, уосталом, у дугу пред Американцима. Да би му жена дала развод, он је од њих тражио да јој дају место професора на неком добром свом универзитету и много је шта урадио да би задржао њихову милост”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *