Вијести, Свијет

Обамин притисак на Меркелову прикочио омекшавање ЕУ према Русији

ПОД ПРИТИСКОМ БЕЛЕ КУЋЕ ФАКТИЧКИ СУСПЕНДОВАН ДОКУМЕНТ ЕУ ОД 19. ЈАНУАРА

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе су онемогућиле покушаје Европске уније да крене на укидање санкција Русији и на зближавање са Москвом – објавио је Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

        Ово издање објавило је такође да је Барак Обама у телефонском разговору „одржао лекцију“ Ангели Меркел због њене иницијативе да се санкције против Русије постепено укидају.

        Deutsche Wirtschafts Nachrichten је указао да је иницијатива Меркелове била уграђена у документ који су усвојили министри спољних послова ЕУ 19. јануара у Бриселу, али да се врх Уније морао одрећи тог документа „после интервенције Вашингтона“.

        Истовремено је утицајни амерички лист Wall Street Journal објавио да је суспендованим документом било предвиђено не само постепено укидање санкција него и јачање веза ЕУ са Русијом у три области: у спољној трговини, спољној политици и у појединим привредним гранама.

        Deutsche Wirtschafts Nachrichten посебно наглашава да је Обамин телефонски позив Меркеловој уследио одмах пошто је Wall Street Journal објавио претходну информацију.

        Тада се – под директним америчким притиском – појавило додатно указивање да ће санкције бити укинуте „тек после повлачења руских трупа из источне Украјине“.

Меркел и Обама

Меркел и Обама

Deutsche Wirtschafts Nachrichten је указао својим читаоцима да је Шпанија једина озбиљнија европска земља која се доследно држи курса на зближавање са Русијом. У складу са документом који је изазвао Обамин гнев и критику.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *