Вијести, Свијет

ОБАМА: Санкције већ делују и постају тешко бреме за руску економију

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ ПОЉСКЕ ВЕЋ ПРИЗНАО ДА ЋЕ ЊЕГОВА ЗЕМЉА ТЕШКО НАЋИ „АЛТЕРНАТИВУ РУСИЈИ”

         САНКЦИЈЕ уведене Русији већ негативно утичу на њену економију – изјавио је Барак Обама.

         Амерички председник је на конференцији за медије у Вашингтону подвукао:

         „Ми знамо да санкције већ дају резултате. Санкције функционишу и постају тешко бреме руске економије која овога часа више не расте”.    

         Обама је истовремено позвао да се сви што пре врате озбиљној дискусији о украјинској кризи. Учинио је то овако:

         „Треба да се што пре вратимо озбиљној дискусији која ће помоћи да се чује глас свих Украјинаца, да сви они могу учествовати у политичком процесу и бити предтављени (у власти), да буду реализоване реформе које је предложила влада у Кијеву, да рускојезично становништво буде заштићено и да буде остварена децентрализација власти. Потребно је да се што пре пређе на све ово и да председник Путин призна да је Украјина независна држава јер ћемо тек тада моћи да кажемо да је проблем решен“.

         Амерички вођа је све ово могао да изговори са добро намештеним осмехом, али неким његовим европским клијентима више није до смеха.

Барак Обама

Барак Обама

Пољски министар пољопривреде Марек Савицкиј признао је вечерас да ће његова земља тешко наћи замену за изгубљено руско тржиште.

Оценио је да је Москва – увођењем „Путинових санкција” – „потпуно отворила карте и објавила економски рат ЕУ и Сједињеним Државама”.

Савицкиј је апеловао на пољске пољопривредне произвођаче да „не падају у панику, већ да хладне главе поразмисле шта да се даље ради”.

Сам је, међутим, признао да ће Варшава тешко наћи „алтернативу Русији”. Нагласивши: „Ако се нешто и промени, то ће бити после Нове године”.

Холандија: Санкције Путина ће негативно утицати на ЕУ

Указ председника РФ Владимира Путина о привременом ограничењу увоза неких производа из неколико земаља може имати најозбиљније последице, како за привреду Холандије, тако и за целу Европу.

Тако сматра председник Федерације пољопривреде и повртларства Холандије (LTO) Алберт Јан Мат.

Према његовим речима, Холандија је други по величини извозник пољопривредних производа у свету и Русија је један од главних партнера земље.

Мат је упозорио Европљане на озбиљне негативне последице. Он је позвао да се то питање разматра како на националном, тако и на европском нивоу.

Финска привреда ће претрпети велику штету од мера РФ

Асоцијација прехрамбене индустрије Финске (ETL) је забринута забраном увоза хране у Русију. Према речима извршног директора ETL Хејки Јутинена, то је врло лоша новост, јер 25% финског извоза прехрамбених производа иде у РФ.

Вредност финског извоза у Русију се процењује на €400 милиона, а две трећине чини млечна продукција.

Сличну забринутост су изразиле Пољска, Белгија и Холандија.

Извор: Факти.рс, Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *