Вијести, Свијет

Обама дао зелено светло новој милитаризацији Јапана

АМЕРИКАНЦИ – ДА БИ САЧУВАЛИ СВОЈУ ВОДЕЋУ УЛОГУ – СМИШЉЕНО ПОТЕНЦИРАЈУ ТЕРИТОРИЈАЛНЕ СПОРОВЕ У АЗИЈИ

  • Амерички председник са ентузијазмом одобрио план Абеа да се из послератног пацифистичког устава Јапана избаце норме које су ограничавале јапанске оружане снаге и дозвољавале им да обављају само одбрамбене функције
  • Малезија омогућује америчким војним бродовима да улазе у њене луке, али не дозвољава да Американци граде на њеној територији војне базе јер не жели да заоштрава односе са Пекингом

ТУРНЕЈА Барака Обаме по земљама Азијско-пацифичког региона имала је два задатка: јачање улоге америчке војске у региону и јачање веза у оквиру непоузданог Транспацифичког партнерства.

Такво мишљење у интервју руској глобалној телевизији на енглеском језику Russia Today изнео је Нил Боуи – политички аналитичар који тренутно живи у Куала Лумпуру у Малезији.

Азијска доктрина Вашингтона заснива се на представи да ни једној другој земљи неће бити дозвољено да оствари паритет са Сједињеним Државама. Зато су сва дејства Обамине администрације транспарентно усмерена на вршење посебног утицаја на Кину која се убрзано развија. Вашингтон ће се скривати из маске неутралитета, али је заинтересован за замршене и територијалне спорове који ће у Азијско-пацифичком региону дуго трајати, сматра овај експерт.

Посета Барака Обаме Јапану пала је баш увреме када је „десничарска“ администрација Шинзо Абеа заузела спорне ставове о историјским и територијалним питањима који су заоштрили односе Токија са Пекингом и Сеулом.

Без обзира на отворено провокативни гест – на посету премијера Јапана и 146 посланика храму Јасукуни у предвечерје посете америчког председника – Обама је подржао Токио у територијалном спору поводом неколико ненасељених острва у Источно-Кинеском мору, истакао је Нил Боуи.

Амерички председник је са ентузијазмом одобрио план Абеа да се из послератног пацифистичког устава Јапана избаце норме које су ограничавале јапанске оружане снаге и дозвољавале им да обављају само одбрамбене функције. Милитаристичка политика Јапана, којој је Барак Хусеин Обама дао „зелено светло“, несумњиво ће распалити антагонизме у региону, уверен је овај експерт.

Програм посете Барака Обаме Јужној Кореји био је скраћен из безбедносних разлога због извештаја који говоре о порасту активности на севернокорејском нуклеарном полигону.

Обама није пропустио прилику да позове на пооштравање санкција против Северне Кореје.

Пак и Обама су одустали од дијалога са Пјонгјангом док се он не сложи са денуклеаризацијом, а Кина је инсистирала на одустајању од прелиминарних условљавања ради обнове шестостраних преговора.

Посету америчког председника Малeзији западни медији оцењују као прилично успешну. Трговина и безбедност су биле на дневном реду посете. У обе сфере постигнут је напредак.

Америчка делегација се надала снажнијем ставу Куала Лумпура о питањима ко што су спорови у Јужно-Кинеском мору, сматра Нил Боуи.

Међутим, Малезија је највећи трговински партнер Кине у оквиру АСЕАН-а, али она са Пекингом има територијалне спорове и увек се одликовала најсадржајнијим и најагресивнијим приступом решавању тог проблема. Малезија омогућује америчким војним бродовима да улазе у њене луке, али не дозвољава да Американци граде на њеној територији војне базе јер не жели да заоштрава односе са Пекингом.

Велика турнеја америчког председника завршена је потписивањем војног споразума са Филипинима.

Обама са маринцима

Обама са маринцима

Документ омогућује великом броју америчких војника да се стално налазе у овој земљи на ротационој основи. Председник Филипина је објаснио овај корак неопходношћу да се земља осигура снажним механизмом одвраћања у јеку спора на релацији Манила-Пекинг јер обе земље претендују на богата налазишта нафте и гаса у Јужном Кинеском мору.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *