Вијести, Свијет

Нуланд неонацистима Десног сектора нудила до 10 милиона долара да постану партија

У СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТУ ЈАРОШЕВ ЗАМЕНИК АНДРЕЈ АРТЈОМЕНКО КОЈЕМ ЈЕ ПАСОШ ДАО АМБАСАДОР САД У КИЈЕВУ ЏЕФРИ ПАЈЕТ

  • Заменица Џона Керија понудила Десном сектору финансирање и информациону подршку да прерасте у праву политичку партију – са партијском структуром и широком мрежом одбора на читавој територији Украјине – под условом да се после председничких избора „демилитаризује“
  • Финансијска понуда и постављени услови нису задовољили шефа Десног сектора Дмитрија Јароша који је пренео Американцима да је предложени износ недовољан и да у случају да организација буде расформирана њеним лидерима прети физичка ликвидација
  • Московски експерт Алексеј ЗУДИН: Држање САД и ЕУ говори да их, по свему судећи, потпуно задовољава тзв. „фашизам на узици“. У сваком случају, подржавају фашистичке организације чије активности носе антируски карактер

ЛИДЕРИ украјинског екстремистичког покрета Десни сектор крајем априла су путовали у САД на преговоре са представницима америчког Стејт департмента.

Извор близак утицајном московском листу „Известија“, открио је да је САД посетио координатор тог екстремистичког покрета Андреј Артјоменко. У име Стејт департмента са њим је преговарала Викторија Нуланд.

„Американци су Артјоменку понудили финансирање и информациону подршку да Десни сектор прерасте у праву политичку партију – са политичком платформом, партијском структуром и широком мрежом одбора на читавој територији Украјине.

У замену за финансијску помоћ, Нуландова је од лидера Десног сектора – Дмитрија Јароша и осталих – затражила потпуну демилитаризацију покрета након председничких избора – рекао је  „Известијама“ високи функционер украјинског МУП-а.

Представници Стејт департмента били су спремни да одмах у изградњу партијске структуре украјинских националиста уложе 5-10 милиона долара.

„Америчка иницијатива и постављени услови нису задовољили шефа Десног сектора Дмитрија Јароша. Он је рекао Американцима да је предложени износ недовољан и да у случају да организација буде расформирана њеним лидерима прети опасност од физичке ликвидације“ – додао је извор из МУП-а Украјине.

Артјоменко је визу за улазак у Америку добио лично од америчког амбасадора у Украјини Џефрија Пајета.

То није први доказ да се САД мешају у унутрашње послове Украјине већ само потврђује верзију о значајној улози Стејт департмента у насилном свргавању законито изабраног председника Виктора Јануковича.

Члан експертског савета московског Института за социјално-економска и политичка истраживања Алексеј Зудин оценио је да је и ово доказ да Запад, када је реч о Русији, примењује двоструке стандарде.

По његовој процени, контакт Нуланд са представницима Десног сектора на трансформацији ове организације у праву политичку партију говори да САД дају финансијску подршку фашистичким организацијама у Украјини, као и да покушавају да легализују ове екстремисте у Украјини. Јер, Сједињене Државе фактички подржавају организацију која има несумњив терористички карактер.

„Држање САД и ЕУ говори да их, по свему судећи, потпуно задовољава тзв. „фашизам на узици“. У сваком случају, подржавају фашистичке организације чије активности носе антируски карактер. У мају се слави ослобађање Европе у Другом светском рату, док за то време савремени политичари те исте Европе и Америке подржавају локалне фашистичке енклаве у земљама које се граниче са Русијом, што је још један доказ двоструких стандарда, још тежих од оних са којима смо били суочени“ – наглашава Алексеј Зудин.

У Украјини и Европи расте забринутост због фашистичких група. Посланик Европског парламента из Летоније Татјана Жданок већ је затражила од Европске комисије да Десни сектор прогласи за терористичку групацију.

Истина, руководство Европске комисије за сада заобилази да даје директне оцене активности Десног сектора. На брифингу за новинаре у Бриселу, на питање – како Европска унија квалификује Десни сектор, као дестабилизујући неонацистички пројекат или као идејну политичку групу, прес секретар шефа европске дипломатије Маја Коцијанчич је одговорила: „Подржаћемо позив ОЕБС свим странама да дејствују максимално уздржано да се не настави примена насиља“.

Дмитриј Јарош

Дмитриј Јарош

 

Бојовници Десног сектора били су међу актерима злочина у Одеси 2. маја када је било убијено и спаљено 46 људи.

Г. Шимпрага

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *