Вијести, Свијет

Новинар АП Мет Ли „разбија” Мери Харф

ДОШЛО ДОТЛЕ ДА МУ ЈЕ ОДУЗЕЛА РЕЧ И ОПТУЖИЛА ГА ДА „НАСЕДА НА РУСКУ ПРОПАГАНДУ”

  • Почело од Лијевих питања: Са чиме је повезано формирање интервентних снага алијансе за одбрану источноевропских чланова НАТО? Неће ли та „новина” у Москви бити оцењена као провокација?”
  • Харф је узвратила да је то одговор на „оно што Русија чини у Украјини”. А „севнуло” је кад је новинар Асошијејтед Пресс поново упитао: „А према којој чланици НАТО  је Русија предузимала „ескалациона дејства” и зашто таква мера кад Украјина уопште није чланица алијансе?

        

АМЕРИЧКИ Стејт департмент почиње да губи живце. И то на – ситницама.

         Његова портпаролка „број 2” – Мери Харф – оптужила је познатог новинара агенције Асошијејтед Пресс Мета Лија да „наседа на руску пропаганду”.

         „Инцидент” се догодио на брифингу у Стејт департменту.

         Ли је Харф замолио да разјасни:  због чега су руске војне вежбе за Вашингтон лоше, а натовске и америчке – добре.

         На то је она острашћено, чак помало гневно узвратила:

         „НАТО чини све да заштити наше земље! Како то можете да упоређујете са деловањем Русије која преко границе са Украјином шаље ракете класе земља-ваздух?! То су апсолутно различите ствари, Мет, а Ви, ако то упоређујете, наседате на руску пропаганду!”

         Ли је познат и изван САД по својим „ушиљеним питањима” која често нервирају и главну портпаролку Стејт департмента Џен Псаки.

         Лијево питање било је, иначе, и мирно и разумно: са чиме је повезано формирање интервентних снага алијансе за одбрану источноевропских чланова НАТО?

         Пошто је добио „округао одговор”, Ли је директно упитао: „Неће ли та „новина” у Москви бити оцењена као провокација?”

         Харф је узвратила да је то одговор на „оно што Русија чини у Украјини”.

         Новинар америчке агенције поново питао: „А према којој чланици НАТО  је Русија предузимала „ескалациона дејства” и зашто таква мера кад Украјина уопште није чланица алијансе?

          Харф је прво некако промуцала да је то „у сваком случају мера одбрамбеног карактера”, па изговорила оно о наседању на руску пропаганду.

         Ли је поново узео реч и покушао да додатно појача своју аргументацију, али га је Харф бесно прекинула. При том је рекла да јој на то даје право „тон питања о војној вежби НАТО”  јер Ли изједначава оно што чини НАТО са деловањем Русије.

         Још је подвукла: „Нико од нас нема намеру да седи скрштених руку и да говори: „Настави Русијо, ми немамо намеру да предузимамо ништа ради своје самозаштите!”

Познати новинар агенције Асошијејтед Прес, Мет Ли пита Стејт департмент

Познати новинар агенције Асошијејтед Прес, Мет Ли пита Стејт департмент

Ли се ипак није дао. Успео је да јој узврати речима: „Ја не наседам ни на чију пропаганду. А Ви све време одбацујете протесте других земаља поводом ваших војних вежби које сматрате потпуно легитимним. При том забринутост других земаља сматрате нелегитимном!”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *