Вијести, Свијет

Нове украјинске офанзиве кренуће из Волновахе и Авдејевке

ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: МАРЈИНКА ЈЕ ПОКАЗАЛА НЕИЗБЕЖНОСТ НОВОГ РАТА НА ИСТОКУ УКРАЈИНЕ

  • Борбе за то важно место потрајале су пуних 12 сати и биле су највеће и најжешће након потписивања Минска-2. Јевгениј Крутиков тврди да је та битка по броју учесника била већа од свих ратних окршаја на Блиском Истоку и да је то била озбиљна украјинска нападачка акција
  • Украјинци су нападали са 1.500  војника и до 50 тенкова и оклопних транспортера. У првим сатима борбе, имали су успеха и пошло им је да са неких положаја потисну борце армије Доњецке Републике. Тек у рано јутро – када је ситуација постала критична – Доњецк је издао наредбу да се у борбу убаце резервне снаге. Тада су Украјинци већ увелико користили и вишецевне ракетне бацаче
  • Украјинска армија на два места сконцентрисала озбиљне снаге за напад. Веће код Волновахе, са намером да преко Јељоновке и Докучајевска удари правцем север и сверо-исток како би Доњецк лишила снабдевања.     Друга украјинска „ударна песница“ налази се код Авдејевке. Задатак тамо постављених јединица биће напад на Горловку и Јасиноватују – како би Доњецк био одсечен са севера
  • Алексеј Анпилогов тврди да су две стране у тој бици имале десетине погинулих, а да се број рањених примакао 100. Он процењује да ће врло брзо постати јасно да је Минск-2 мртав и да ће нови рат дуго трајати јерЛуганска и Доњецка република немају ни војну, ни инфраструктурну ни енергетску безбедност. А још Минск-2 од ДНР и ЛНР фактички тражи – „убијте саме себе“

         УКРАЈИНСКА армија и ноћас гранатира Доњецк. Истовремено је артиљеријом гађала и Тељманово.

         Већих борби, међутим, са употребом пешадије и тенкова – није било.

         Упркос томе, цео Донбас живи у очекивању: нове украјинске офанзиве, односно – обнављања рата. Не само због јучерашњих обзиљних борби код Марјинке.

         Борбе код тог важног места потрајале су, иначе пуних 12 сати и биле су највеће и најжешће након потписивања Минска-2. Такве да многи војни експерти сматрају да је „управо Марјинка показала неизбежност новог рата“.

         Јевгениј Крутиков тврди да је та битка по броју учесника била већа од свих ратних окршаја на Блиском Истоку. Јер, то је била озбиљна нападачка акција.

         Украјинци су из Марјинке кренули према Доњецку са 28-ом аеромобилном бригадом, батаљоном „Кијев“, потребном количином артиљерије и оклопних возила.

         Украјинци су нападали са 1.500  војника и до 50 тенкова и оклопних транспортера.

         У првим сатима борбе, Украјинци су имали успеха и пошло им је да са неких положаја потисну борце армије Доњецке Републике. Није ни чудо. Испоставило се да је армија ДНР заиста поштовала Минск-2, па ни у близини није имала артиљерију која би штитила оне који „држе позиције“.

         Тек у рано јутро – када је ситуација постала критична – Доњецк је издао наредбу да се у борбу убаце резервне снаге.

         То је било у тренуцима када су Украјинци већ увелико користили и вишецевне ракетне бацаче.

         Долазак појачања затекао је Украјинце неспремним јер је пешадија ДНР врло брзо продрла у Марјинку која се готово у целини нашла под њеном контролом. Све се тако преокренуло да су неке украјинске јединице у страху оставиле положаје, а „Кијев“ ј имао озбиљне губитке.

         Украјинци су успели да пруже прави отпор тек код градске болнице. Борци ДНР су убрзо одустали од даљих напада и по наредби почели да се враћају на полазне положаје.

         Ко је и зашто зауставио напад – још није сасвим јасно. А да је у Марјинки била сломљена 28-бригада – фронт би био пробијен на место на којем то Кијев није очекивао, па би одатле био могућ продор према Дњепру. Без правог отпора.

         Крутиков упозорава да је Марјинка опомена да више мира неће бити. И наводи: да је украјинска армија на два места сконцентрисала озбиљне снаге за напад.

         Веће код Волновахе, са намером да преко Јељоновке и Докучајевска ударе правцем север и сверо-исток како би Доњецк лишиле снабдевања.

         Друга украјинска „ударна песница“ налази се код Авдејевке. Задатак тамо постављених јединица биће напад на Горловку и Јасиноватују – како би Доњецк био одсечен са севера.

         Крутиков открива да је армија ДНР у Марјинки имала непотребно велике губитке, а Алексеј Анпилогов тврди да су две стране у тој бици имале десетине погинулих, а да се број рањених примакао 100. 

         Он процењује да ће врло брзо постати јасно да је Минск-2 мртав. Такође: да је „заустављени рат“ ослабио и Украјину и Новоросију и да ни једна ни друга страна још није остварила ни један свој „ратни циљ“.

         Анпилогов указује да Луганска и Доњецка република немају ни војну, ни инфраструктурну ни енергетску безбедност. И упозорава: Минск-2 од ДНР  и ЛНР фактички тражи – „убијте саме себе“.

Нове украјинске офанзиве кренуће из Волновахе и Авдејевке

Нове украјинске офанзиве кренуће из Волновахе и Авдејевке

Стога је и за Кијев и за Луганск и за Доњецк излаз само један: прелазак на одлучна војна дејства.

Анпилогов прогнозира: „Рат ће бити дуг. Украјина ће морати да буде прекројена. Само Русија може одредити – како и у ком смеру. У супротном, Украјину ће прекројити – без Русије“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *