Свијет

Нова новчаница од 5 евра на ћирилици

Брисел – У саопштењу БНБ-а наводи се да „тим историјским чином ћирилица улази у употребу у еврозони и проширује утицај евра као глобалне валуте“.

Тако ће више од 200 милиона људи у свету који користе ћирилицу, међу којима су и становници Бугарске као чланице ЕУ, моћи да на свом националном писму прочитају текст исписан на новчаници.

Бугарска је чланица ЕУ, али и даље користи своју националну валуту лев.

Дизајн нових пет евра са ћириличним текстом представио је председник Европске централне банке Марио Драги. Планира се замена свих новчаница закључно са апоенима од 500 евра.

На први поглед разлика између досадашњих новчаница од и нових је минимална, на лицу новчанице од пет евра и даље је слика тријумфалне капије, а на полеђени је исцртана карта читаве ЕУ, укључујући и земље ван еврозоне, као што је Велика Британија.

Разлика у новој и старој новчаници уочава се додиром, јер су у нову новчаницу утиснуте избочене линије на десном и левом рубу.

Новина је и што је на новим новчаницама уметнут лик статогрчке богиње Европе, док је реч евро замењен симболом евра.

Лик богиње Европе на новим новчаницама узет је са вазе старе 2000. година из музеја Лувр у Паризу.

Ово је друга серија нових новчаница од покретања еврозоне 1999. године.

Серија „Европа“, на којима је приказана богиња на новим безбедносним холограмима и воденим жиговима, биће у наредних неколико година увођена у фазама широм еврозоне, пренела је агенција АФП.

(Мондо / Агенције)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *