Вијести, Свијет

Нису ни Руси мутави – стижу бродови у Средоземље!

196719_kuznjecev_f

Вероватно научивши лекције из претходних деценија, кад су САД војно победиле/поробиле солидан део света не обазирући се на међународно право и радиле све мимо Уједињених нација, и Руси су одлучили да (поново) постану значајан играч у расподели моћи на овој планети, па су послали бродове у Средоземље у оквиру одмеравања снага у затегнутој ситуацији око Сирије.

Ах, били су Руси при томе “невешти“, па су прво навели да бродове шаљу због баш те поменуте ситуације, а онда су се званично исправили па рекли да је то уобичајена смена бродова у региону – као да смање тензију…

У сваком случају, Русија ће послати бродове у Средоземно море у оквиру раније планиране ротације снага, саопштила је морнарица ове земље у време када западне земље размишљају о војној интервенцији због наводне употребе хемијског оружја у Сирији.

Агенција Интерфакс цитирала је извор из руског генералштаба, који је рекао да ће у наредним данима у источни део Средоземног мора стићи ракетна крстарица и противподморнички брод због „добро познате ситуације“.

Руска морнарица касније је демантовала да је ова одлука повезана са догађајима у Сирији и додала да је реч о раније испланираној ротацији бродова у Средоземном мору. Ипак, у Интерфаксовој вести јасно је речено да је циљ јачање морнаричког присуства, а не замена бродова.

Русија се противи било каквој војној интервеницји у Сирији и наглашава да неће бити увучена ни у какав конфликт. Москва сматра да не постоје докази о томе да су снаге сиријског предсједника Башара ал Асада употријебиле хемијско оружје.

Путин и Рохани за политичко решење у Сирији

Председници русије и Ирана Владимир Путин и Хасан Рохани оценили су да је „неприхватљива“ употреба хемијског оружја у Сирији.

У телефонском разговору, на иницијатиу Роханија, „обе стране су оцениле да је неприхватљиво да ико у Сирији користи хемијско оружје“, саопштио је Кремљ. Путин и Рохани су истакли да је „неопходно наћи политичко-дипломатско решење“ кризе у Сирији, наводи се у саопштењу.

Иранска државна телевизија је јавила да је председник Рохани рекао да ће Иран уложити сва средства да спречи војну акцију против режима сиријског председника Башара ал Асада, који има подршку Техерана.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *