Вијести, Свијет

Николас Мадуро: Од шофера до лидера земље са највећим резервама нафте

029578
Николас Мадуро, кандидат владајуће партије, однио је тијесну побједу на предсједничким изборима у Венецуели над противкандидатом Енрикеом Каприљесом.

Мадуро је на у недјељу одржаним изборима освојио 51 одсто гласова, док је Каприљес освојио 49 одсто. Званичници су рекли да је Мадуро побиједио Каприљеса са разликом од око 300.000 гласова, што кандидат опозиције Енрике Каприљес још не признаје.

„Сада је најважније да имамо мир у земљи. Не желимо насиље“, рекао је нови предсједник Венецуеле у побједничком говору и истакао да је Чавез земљи оставио сина, мислећи на себе, који ће показати да је достојан отаџбине.

Мадуро је прешао дуг пут до фотеље предсједника – каријеру је започео као возач аутобуса, био је министар спољних послова, а сада је вођа.

Нема података о резултатима на матури, али његове колеге кажу да је увијек остављао утисак особе која зна шта говори. Мадуро се послије средње школе посветио музици, тачније року, желио је да има бенд, а посебно је обожавао „Лед Зеппелин“. Ипак, умјесто гитаре ухватио се волана и постао возач аутобуса у компанији „Каракас Метро“. Као члан социјалиста, наставио је очевим стопама и био је на челу синдиката у својој фирми. Током деведесетих се прикључио Чавезовом покрету.

Побједа Мадура значи да ће Венецуела наставити да иде стазом коју је утабао Чавез, а човјек који је званично скинуо „в.д.“ испред функције предсједника заклео се да ће водити политику „социјализма 21. вијека“.

„Јасно вјерујем, јасно као пун Мјесец на небу, у потпуности и без сумње, да морате да изаберете Мадура за предсједника. Тражим ово од вас свим срцем. Он је један од младих лидера способних да наставе пут ако ја не будем у стању“, рекао је Чавез непосредно прије одласка на посљедњу операцију и губитка битке са раком.

Мадуро је именован за потпредсједника прошлог октобра, када је предсједник почео да губи битку са опаком болешћу, а 5. марта је Мадуро био човјек који је објавио да је Ел Команданте преминуо.

Западни аналитичари сматрају да ће он ипак имати нешто другачији, мирнији приступ од свог узора, а упозоравају на могуће тензије у земљи због тијесне изборне побједе, али и све оштрије конкуренције у партији.

Са друге стране, опозициони лидер Каприљес одбио је да прихвати Мадурову тијесну побједу и затражио је поновно бројање гласова.

Побједник предсједничких избора требало би да положи заклетву 19. априла, а мандат ће му трајати до јануара 2019. године, пошто треба да заврши мандат који је Чавез требало да започне у јануару.

Владимир Путин, руски предсједник честитао је Мадуру на побједи и изразио увјерење да ће под вођством Мадура Венецуела направити даље кораке у јачању партнерства са Русијом.

Венецуела је земља која по многим анализама предњачи по количини нафтних резерви.

Коментариши чланак

Коментара