Вијести, Свијет

Немци сумњиче за шпијунажу младог руског физичара који је радио и у Холандији

У ИНСТИТУТУ „МАКС ПЛАНК” БАВИО СЕ КВАНТНОМ ОПТИКОМ И НАНОФОТОНИКОМ

         ДРЖАВНИ тужилац Немачке повео је истрагу против руског физичара „Ивана А.” – који је радио у тој земљи и Холандији – због наводне шпијунаже.

         Како је објавио недељник Der Spiegel, „Иван А.” има 28 година, а ухапшен је био у јулу прошле године за једно са женом на диселдорфском аеродрому. Међутим, убрзо је био ослобођен.

         Немачки лист тврди да је потом истрагу против њега повео универзитету Ајндховену где је радио. Убрзо је Министарство правде Холандије протерало „Ивана А.” Као човека који „представља претњу националној безбедности”.

         Der Spiegel тврди да се он тренутно налази у Москви и да све оптужбе за шпијунажу – одбацује.

         Овај листа открива да је „Иван А.” Од 2009. до 2011 радио у Ерлангену, у Институту „Макс Планк” где се бавио квантном оптиком и нанофотоником и учестововао у раду на савременим супербрзим компјутерима.

         Немци су до „Ивана А.” Наводно случајно дошли – пратећи једног сарадника руског конзулата у Бону који је једном месечно одлазио у Ахен где се унутар главне железничке станице сретао са „Иваном А.” који је на састанке долазио аутомобилом из Холандије.

Немци сумњиче за шпијунажу младог руског физичара који је радио и у Холандији

Немци сумњиче за шпијунажу младог руског физичара који је радио и у Холандији

„Иван А.” је објаснио да се са тим сарадником конзулата сретао зато што је свој стан у Москви издавао његовим пријатељима па је долазио да узме кирију.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *