Вијести, Свијет

Немачки листови оптужују Меркелову да је лагала поводом америчке шпијунаже

        НЕМАЧКИ новинари су оптужили Ангелу Меркел да је прекршила заклетву коју је положила као канцелар. Зато што не реагује на вршљање америчких специјалних служби у својој земљи.

        Лист Rheinische Post чак је написао: „Канцеларка Меркел треба с времена на време да се присети заклетве коју је изговорила када је 17. децембра 2013. положила заклетву као председница владе. Јер, тада се заклела да неће наносити штету свом народу и да ће поштовати устав Немачке. Међутим, поводом ситуације са обавештајном службом BND, тешко је – чак и онима који су суздржани – да не виде да је та заклетва нарушена”.

        Претходно је лист Süddeutsche Zeitung обавио новинарску истрагу која је показала да влада САД 2013. није дала недвосмислену сагласност за закључивање такозваног антишпијунског споразума са Немачком, а саветник Ангеле Меркел је – тврдио супротно.

        Süddeutsche Zeitung – са своје стране, Меркелову назива „канцеларом сакривања истине”.

        Коментатор Rheinische Post, Михаел Брекер, оценио је да су Меркелова и њени помоћници тада напросто обманули немачку јавност. Јер, у међувремену се показало да Американци нису имали намеру да такав споразум потписују ни са Немачком нити са било којом другом земљом.

        Недељник Der Spiegel иде и даље и оцењује да је Меркелова знала да њени помоћници не говоре истину јер је не само једна од најмоћнијих, него и једна од најмање наивних жена у свету.  Све у свему: да је тим поводом намерно лагала.

Немачки листови оптужују Меркелову да је лагала поводом америчке шпијунаже

Немачки листови оптужују Меркелову да је лагала поводом америчке шпијунаже

Раскринкавање Едварда Сноудена су показала да је америчка електронска шпијунажа (NSA) бар од 2008. пратила немачке политичаре и државне функционере и то – помоћу технике немачке обавештајне службе.

Под присмотром је била и сама Ангела Меркел.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *