Вијести, Свијет

Немачка влада протерала шефа америчких обавештајних служби у Берлину

ДВОСТРУКИ АГЕНТ ИЗ BND ОД CIA У САЛЦБУРГУ ДОБИО ЛАП-ТОП

  • „Чудесни лап-топ омогућавао шпијуну унутар BND да успоставља везу једном недељно. А за то је било довољно да кликне на иконицу „прогноза времена“ и већ је био у директној вези са својим америчким „газдама“

         

НЕМАЧКА влада затражила је од главног представника америчких обавештајних агенција у Немачкој да напусти ту земљу, открио је данас Клеменс Бинингер, посланик у немачком парламенту из Хришћанско-демократске уније чији је лидер канцеларка Ангела Меркел.

          Претходно су водећи немачки медији објавили да би Берлин могао и неке друге америчке агенте, који се крију иза разних функција и амбасади САД.

           „Потез Владе представља одговор на то што представник обавештајних агенција САД није ништа урадио да објасни наводе о америчком шпијунирању у Немачкој, почев од наводних активности америчке Агенције за националну безбедност па све до најновијег инцидента“, рекао је Бинингер, који је председник парламентског комитета за надзор обавештајних служби.

          Савезно државно тужилаштво Немачке потврдило је јуче медијске извештаје Зидојче цајтунга, NDR и WDR о томе да се против још једне особе, осумњичене за шпијунажу у корист Америке, води истрага и да је реч о особи из Министарства одбране.

          Нови случај америчке шпијунаже у Немачкој узнемирио је и Бундестаг и владу, одакле су стигли захтеви за консеквенцама. Како и не би!

          Открило се, наиме, да је други Немац који своју земљу шпијунира у корист Американаца – функционер у Министарству одбране, али његово име још није саопштено јавности.

          Сазнало се – након што су претресени његов радни кабинет и кућа, а после прегледа компјутера и „носилаца меморије“ – да је постао сумњив након више сусретања са агентима америчких специјалних служби. А тада је прешао „у надлежност“ немачке војне контраобавештајне службе.

          А шпијунски скандал је, поред осталог, већ разоткрио и то како специјалне службе САД врбују агенте у иностранству. Показало се, наиме, да је ухапшени агент BND, којима је CIA изручио најмање 218 тајних докумената, од агената CIA у хотелу у Салцбургу добио лап-топ са специјалним кодом који му је омогућавао да са њима успоставља везу једном недељно. А за то је било довољно да кликне на иконицу „прогноза времена“ и већ је био у директној вези са својим америчким „газдама“.

          Како је објавио Spiegel online, шеф CIA, Џон Бренан, већ је телефонски разговарао са кабинетом Меркелове, да би макар ублажио последице скандала.

Клеменс Бинингер

Клеменс Бинингер

Због свега, не чуди ни што је немачки министар финансија Волфганг Шојбле, поводом још једног случаја шпијунаже у корист Америке, оценио да се ради о америчкој „глупости“, истакавши да је разменом информација обавештајних служби Немачка успела да се одбрани од тероризма.

„То, међутим, не значи да Американци код нас смеју да регрутују трећеразредне људе…“, рекао је Шојбле у панел дискусији на телевизији „Феникс“ и, говорећи о америчкој шпијунажи, додао да је то „тако глупо и да због толико пуно глупости, човек само може и плакати“.

Шојбле је, како преносе немачки медији, рекао да је због тога и канцелар Ангела Меркел „not amused“ и додао да се он, ипак, осећа мање угроженим од Американаца, него од неких других у свету.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *