Вијести, Свијет

Немачка – упркос Обамином и Расмусеновом притиску – одбила да повећа војне расходе

ЛАЈЕН: „НАШ ОДБРАМБЕНИ БУЏЕТ ИЗНОСИ 32 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА. ТУ НИКАКВИХ ПРОМЕНА НЕ МОЖЕ БИТИ“

  • По уделу војних расхода у БДП Немачка се налази на 14-ом месту међу државама чланицама НАТО

         

УПРКОС томе што се изменила војно-политичка ситуација у Европи, а Барак Обама и НАТО  појачавају притисак и на Берлин – влада Ангеле Меркел је саопштила да нема намеру да повећава свој војни буџет и да повећава војне расходе.

         Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен тим поводом је изјавила: „Наш одбрамбени буџет износи 32 милијарде евра. Ту никаквих промена не може бити“.

         Немачка за одбрамбене и војне потребе издваја 1,3 одсто свог БДП, што је осетно ниже од 2 одсто БДП – колико од земаља чланица НАТО траже председник САД  и генерални секретар алијансе. По уделу војних расхода у БДП Немачка се налази на 14-ом месту међу државама чланицама НАТО.

         Лајен је указала да указала да су поменуте 32 милијарде евра сасвим довољне за немачке војне расходе и за улагања у нове војне технологије.

„Није ствар у процентима. Све је у томе колико се ефикасно и рационално користе средства“ – подвукла је Лајен.

         Истовремено је нагласила да источноевропске чланице НАТО могу у пуној мери рачунати на солидарност Немачке.

         Заштиту „источних савезника“, како је истакла, треба организовати тако да мултинационални контигент НАТО на њиховим територијама буде присутан „на ротационој основи и гипко, а не статично и трајно“.

         Лајен је прецизирала да је њена земља спремна да повремено учествује у маневрима НАТО и да на њих шаље „борбено способне јединице“.

Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен

Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен

Открила је да ће Немачка, Шведска и Данска, заједно са домаћином Пољском, појачати „североисточни корпус“ у Шћећину и учествовати у његовој модернизацији. Додала је да Бундесвер сада у том граду има 60 војника и да је спреман да пошаље још толико.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *