Вијести, Свијет

Немачка штампа пише по диктату америчких тајних служби

У НАЈВЕЋИМ НЕМАЧКИМ МЕДИЈИМА НА ВОДЕЋИМ ФУНКЦИЈАМА СУ ЉУДИ СА ТЕСНИМ ВЕЗАМА СА ЗАПАДНИМ ТАЈНИМ СЛУЖБАМА

  • Коментатори и колумнисти у великим немачким медијима чланови су трансатлантских проамеричких организација, на пример, Aspen Institute, German Marshall Fund of the United States, а има их јако много – открио је Удо Улфкоте, аутор бестселера „Поткупљиви новинари“
  • Он тврди  и да се у листу Spiegel појављују кратки чланци, на пример, о томе да су малезијски авион у Украјини оборили устаници

        У НЕМАЧКОЈ се још не смирује скандал после објављивања књиге „Поткупљиви новинари“.

        Нимало случајно. На страницама књиге репортер једног од најутицајнијих листова Немачке – Frankfurter Allgemeine Zeitung – Удо Улфкоте признаје да је 17 година писао чланке и бавио се новинарским истрагама и разоткривањима по диктату припадника америчких тајних служби, конкретно – фалсификатима о Гадафију.

         „Главне тезе књиге су следеће: као прво, у Немачкој се симулира слобода говора. Ми о њој говоримо у свим медијима, али слобода постоји само на папиру. То се чини као невероватна тврдња, али ја наводим доказе о ономе о чему не сме да се пише. Као друго, не у свим медијима, већ у највећим, који управо и креирају јавно мњење, на водећим функцијама се налазе људи са тесним везама са западним тајним службама. Као треће, најутицајнији медији не само да имају проамеричку позицију, већ и деценијама воде хајку на Русију. Они једнострано пласирају информације, манипулишу људима, баве се пропагандом“ – испричао је сам Удо Улфкоте, који је 17 година радио у редакцији Frankfurter Allgemeine Zeitung.

        Књига коју је написао је његово сопствено искуство у раду у области политичког новинарства и суштински – саморазоткривање. На пример, није неопходно путовати у Либију да би се написао чланак о Гадафију – потребне информације ће дати обавештени људи.

         „Два представника немачке обавештајне службе BND једном су дошла у редакцију FAZ, где су ми пасус по пасус диктирали шта да напишем. Тај материјал је затим изашао у штампаној верзији листа, испод чланка је стајало моје име. Ја те информације нисам имао, једноставно ми је речено шта да пишем“ – рекао је новинар.

        По диктату тајних служби, уверен је Улфкоте, у листу Spiegel појављују се кратки чланци, на пример, о томе да су малезијски авион у Украјини оборили устаници – то је патка која није поткрепљена никаквим доказима, што се каже, просто ради подсећања читаоца.

        Али, има и обрнутих случајева: тајне службе диктирају о чему да се не пише.

         „Тако је било, на пример, када је Садам Хусеин тровао Курде хемијским оружјем које му је испоручила Западна Немачка. Буди послушан и имаћеш све: од златног сата до виле у Тоскани“.

         „У мојој књизи постоји списак са именима новинара који одржавају тесне контакте са тајним службама. Сви они се налазе на водећим функцијама или веома брзо напредују у каријери, поражавајуће брзо. Уколико одбијете да сарађујете, наставићете да радите за регионалне медије, али никада нећете постићи оно што су постигли утицајни новинари“ – истакао је Улфкоте.

Немачка штампа пише по диктату америчких тајних служби

Немачка штампа пише по диктату америчких тајних служби

„На примеру Украјине се види колико су контролисани и пристрасни западни медији, пре свега немачки, како једнострано пласирају информације. Ствар је у томе што су коментатори и колумнисти у великим немачким медијима чланови трансатлантских проамеричких организација, на пример, Aspen Institute, German Marshall Fund of the United States, има их јако много“ – нагласио је Удо Улфкоте.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *